Европейската металургична индустрия ще бъде засегната от нова вълна от

...
Европейската металургична индустрия ще бъде засегната от нова вълна от
Коментари Харесай

Металургията в Европа иска освобождаване на газови резерви, за да спаднат цените

Европейската металургична промишленост ще бъде наранена от нова вълна от съкращения на личен състав и закриване на предприятия, в случай че не бъдат взети ограничения за справяне с възходящите цени на електрическата енергия, предизвестява Eurometaux, измежду чиито членове са компании като Glencore и Rio Tinto. Групата изпрати писмо до ръководителя на Европейска комисия, Урсула фон дер Лайен, с настояването Европейски Съюз да обмисли освобождението на стратегическите газови запаси и ограничение на цените на въглеродните излъчвания, с цел да подкрепи металургичните предприятия, оповестява Financial Times.

" Без по-решителни дейности от страна на Европейски Съюз и страните членки съществува действителен риск от по-нататъшни съкращения и закривания на фабрики в нашия бранш в прорез със стратегическите цели за автономност на Европа ", се споделя в писмото, в което се акцентира и нуждата от незабавна държавна помощ.

Въпреки че Европейски Съюз е разгласил лист с ограничения за справяне с покачващи се цени, като да вземем за пример директно подкрепяне на приходите и данъчни облекчения, Eurometaux декларира, че са нужни съответни дейности, с цел да се предотврати " десетилетие на повтарящи се скокове на цените на електрическата енергия ". Предложенията на групата включват потреблението на газовите запаси, с цел да се стабилизира цената на природния газ, ограничение на цените на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз, както и създаването на рамка за незабавна държавна помощ, сходно на тази, употребена по време на пандемията. Също по този начин страните от съюза би трябвало да понижат или да лимитират налозите и таксите за електрическата енергия за тежката индустрия.

Призивът идва дни откакто Франция, която преди малко пое председателство на Съвета на Европейски Съюз, свика конференция, на която разиска дейностите, нужни за обезпечаване на европейските доставки на значими първични материали, като да вземем за пример индустриални метали.
Реклама Ефект от повишаващите се цени върху промишлеността
Финансовата тежест, породена от рекордните цени на газа и електричеството, принуждават някои от огромните производители на метали да лимитират активността си и да затворят част от заводите си. На свои ред огромните индустриални консуматори като производителите на коли са принудени да внасят метал от Съединени американски щати или Китай, постоянно с по-висок въглероден отпечатък.

Aluminium Dunkerque, най-големият производител на алуминий в Европа, е съкратил производството си с 15%, а Nyrstar, производител на цинк, благосъстоятелност на търговеца на първични материали Trafigura, е затворил цех с потенциал от 150 хиляди тона годишно в Северна Франция и е понижил производството на половина в три други завода. Според калкулации на Goldman Sachs през последните месеци в Европа са спрени 820 хиляди тона от потенциала за произвеждане на алуминий и 750 хиляди тона на цинк.

Производството на цветни метали, в това число алуминий, мед, цинк и силиций, е доста по-енергоемко от производството на други метали, като да вземем за пример стомана, като разноските за електрическа енергия са 40% от индустриалните разноски. Ако високите цени на електрическата енергия станат систематични, Европа няма да може да създава стабилно металите, нужни за производството на акумулатори или вятърни турбини и слънчеви панели, което може да подкопае Зелената договорка, прибавя Eurometaux. Очакванията са цените на силата на континента да останат високи, защото Европа се стреми да запълни газовите си складове.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР