Европейската космическа агенция (ESA) пусна миналата годинна телескопът Евклид -

...
Европейската космическа агенция (ESA) пусна миналата годинна телескопът Евклид -
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция ще размразява телескоп на 1,5 млн. км. от Земята

Европейската галактическа организация (ESA) пусна предходната годинна телескопът " Евклид " - въоръжен с прелестна оптика и 600 мегапиксела камера, с цел да учи тъмните елементи на вселената - тъмната сила и материя, които учените към момента не схващат изцяло.

Телескопът засича забележима светлина, разполага и с инфрачервена камера и спектрометър (NISP). Скоро след изстрелването екипът, който следи инструментите на телескопа, вижда, че количеството светлина, измерено от звездите, понижава последователно. Учените считат, че това е разследване на вода, която се трансформира в лед върху огледалата на телескопа. А се чака " Евклид " да прави работа най-малко 6 години и да оправдае стотиците милиони евро, вложени в задачата.

Откъде се е взела водата? Телескопът евентуално я е всмукнал от въздуха по време на сглобяването си на Земята и в този момент последователно я освобождава от разнообразни елементи на галактическия уред. В студените дълбини на пространството водните молекули, които се освобождават, ще се придържат към първата повърхнина, на която попаднат.

" Евклид " сега е на към 1,5 милиона километра от Земята, където температурите могат да паднат до към -455 градуса по Фаренхайт. Замръзналата вода е постоянно срещан проблем за галактическите кораби на такова разстояние.

За да изчистят телескопа от лед, би трябвало да употребява специфична процедура - измислена още преди изстрелването му. Добрата вест е, че става дума единствено буквало за няколко водни молекули - пласт от едвам няколко нанометра дебелина.

За да се разтопи ще е нужно нагряване на целия уред - което може да повлияе на структурата му, в случай че разнообразни елементи се разширят в друга степен. Засега ще се стартира единствено с някои елементи от оптиката, в случай че се наложи, ще се нагреят всички групи огледала и лещи на " Евклид ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР