Европейската комисия започна програма за цифрова свързаност със Западните Балкани,

...
Европейската комисия започна програма за цифрова свързаност със Западните Балкани,
Коментари Харесай

Цифровата свързаност и Западните Балкани

Европейската комисия стартира стратегия за цифрова съгласуваност със Западните Балкани, стана ясно на откриването на Дигиталната седмица – последното събитие от българското председателство на Европейски Съюз.

Някои от акцентите:

– 30 млн. евро в грантове за така наречен „ автомагистрали със високоскоростен интернет” по трасетата на кулоар №8 и №10, които ни свързват с Македония и Сърбия;

Снимка: bTV

– въвеждане на 5G технологията за високоскоростен мобилен интернет – това ще стане допустимо, когато страните в Европейски Съюз решат въпроса с освобождението на честоти;

– до 2020 година би трябвало да има координирано ръководство на радиочестотния набор.

В Европейски Съюз рухването на таксите за роуминг лиши 10 години, на Балканите поевтиняването ще отнеме най-малко три. Цените ще намалеят първо при прехвърлянето на данни . От лятото следващата година цената ще бъде 70 евроцента за мегабайт.

Част от средствата по програмата за съгласуваност със Западните Балкани плануват и образование на 6000 студенти.

Снимка: bTV

България обаче е трета в обратна посока по показателя на цифрова стопанска система и общество в Европейски Съюз. След нас са единствено Гърция и Румъния.

Развитието на изкуствения разсъдък, европейския суперкомпютър и цифровите умения е сериозен приоритет за Европейски Съюз – в бюджета му за идващия финансов интервал за това са отделени 9 милиарда евро.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР