Европейската комисия забрани внос на руски нефт по море за

...
Европейската комисия забрани внос на руски нефт по море за
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Вероятно вносът на петрол от Русия ще спре по-рано от 1 март 2024 г.

Европейската комисия забрани импорт на съветски петрол по море за страните от Европейски Съюз и направи изключение, или както му споделят – дерогация, за България, която само има импорт по море, както и за страните от Централна европа, които внасят от Русия по нефтопровод.

Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията. Същевременно Европейска комисия последва решението на Г7 за това да бъде натрапен таван на цените на съветския нефт от $60. Това се отнасяше за европейски и американски компании, както и Япония и Южна Корея, изясни специалистът.
Целта беше Русия да получава по-малко пари в бюджета си като продава по-евтино, без обаче да се извади съветският нефт от международния пазар. Ако бъде изваден, това ще вдигне цените на петрола. „ Лукойл “ употребява тази опция за това, че България има право на дерогация и приема, че евентуално няма да се третира като нарушаване за този таван от $60.
Безлов изясни, че българските митничари са изпратили питане в Брюксел дали може да бъде разрешено влизането на съветски нефт на цени над 60 $, а от Брюксел отговорът е бил, че е разрешено. Според Тихомир Безлов вносът на нефт от Русия ще спре по-рано от плануваното – 1 март 2024 година, тъй като за „ Лукойл “ е проблем това, че няма да могат да изнасят част от продуктите си, които не могат да продават в България.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР