Европейската комисия установи, че българската схема в размер на 30.7

...
Европейската комисия установи, че българската схема в размер на 30.7
Коментари Харесай

ЕК одобрява българска схема от 30.7 млн. евро за въздушните превозвачи

Европейската комисия откри, че българската скица в размер на 30.7 милиона евро (60 милиона лева) в поддръжка на въздушните превозвачи, наранени от пандемията от ковид, е в сходство с Временната рамка за държавната помощ.

Схемата се състои от два типа подкрепяне, като и в двата случая поддръжката ще бъде под формата на директни безплатни средства.

Първият тип подкрепяне дава поддръжка за непокритите закрепени разноски на въздушните превозвачи, чийто оборот сред март 2020 година и декември 2021 година е намалял с минимум 30 % в съпоставяне със същия интервал на 2019 година

Вторият тип подкрепяне се състои от помощ в стеснен размер за предприятия, които са отчели спад в оборота през 2020 година под 30% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Схемата ще бъде отворена за въздушни превозвачи от всевъзможен размер, притежаващи български действен лиценз. Целта на мярката е да се отговори на потребностите от ликвидност на тези сдружения и да им се помогне да продължат активността си по време на пандемията и след нея.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, избрани във Временната рамка. По-специално помощта няма да надвишава i) 12 млн. евро на бенефициер за първия тип подпомагане; и ii) 2.3 млн. евро на бенефициер за втория тип подкрепяне.

И в двата случая помощта ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година Комисията стигна до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под № SA.100321 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията за конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР