Европейската комисия стартира „Демографски атлас“ на ЕС – интерактивен онлайн

...
Европейската комисия стартира „Демографски атлас“ на ЕС – интерактивен онлайн
Коментари Харесай

ЕС стартира инструмент за предвиждане на демографските промени

Европейската комисия започва „ Демографски атлас “ на Европейски Съюз – интерактивен онлайн инструмент за визуализиране, наблюдаване и предугаждане на демографските промени в Европейския съюз, създаден от Съвместния проучвателен център (JRC) на Комисията.

Атласът обезпечава бърз и елементарен достъп до изчерпателен набор от демографски данни и познания, събрани на европейско, национално, районно и локално ниво. Той съдържа публични статистически данни и прогнози от Евростат, нови данни с висока пространствена разграничителна дарба, генерирани от JRC, както и тематични образци, които свързват демографските трендове с съответни области на политиката, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

Атласът има за цел да усъвършенства разбирането на демографските промени и да планува демографската динамичност. Той е жив инструмент, който може да бъде приспособен и уголемен за потребностите на другите политики, и може да подкрепя създаването на политики, които предизвикват общественото доближаване и носят изгода на всички жители на Европейски Съюз. Като схваща по-добре демографията на Европейски Съюз, Комисията ще може да усъвършенства политиките си.

Заместник-председателят по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица съобщи: Демографският атлас ще усъвършенства разбирането ни за метода, по който настъпват демографските промени. Този реформаторски инструмент ще ни помогне да подсигуряваме, че политиките на Европейски Съюз дават отговор в по-голяма степен на потребностите на жителите, с цел да може никой да не се усеща зарязан. Атласът ще подкрепя всички наши начинания с навременни, солидни и съпоставими демографски данни.

Комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел уточни: Демографският атлас е отличен инструмент. Прекрасен образец за потребление на висококачествени данни. Мога да си показва доста приложения за него, да вземем за пример в класните стаи, за нашите младежи, които ще научат повече за своя район, за Европа, и ще вземат участие в нейното създаване. „ Демографският атлас “ е обществено наличен и може да подкрепя дейностите в редица области на политиката, в това число опазване на здравето, претовареност, обучение, достъп до услуги, както и териториални политики и политики на доближаване.

Демографските промени са един от главните процеси, които оформят бъдещето на Европа. Населението на Европа остарява, а броят на жителите в трудоспособна възраст понижава. Мобилността измежду младежите, подтиквана най-вече от опциите за работа и образование, предлага както благоприятни условия, по този начин и провокации за европейските градове и селски региони. Неотдавнашен отчет на JRC демонстрира, че сред 2015 и 2019 година 22,9 милиона млади европейци са станали част от популацията в трудоспособна възраст, до момента в който през същия интервал 26,6 милиона служащи са достигнали пенсионна възраст: това демонстрира допустима разлика от към 3,8 милиона служащи.

Политическите дейности могат единствено отчасти да повлияят демографските трендове, само че могат да спомогнат да се подсигурява, че демографските промени не оказват негативно влияние върху стопанската система, продуктивността, общественото доближаване или демократичния живот.

През юни 2020 година Комисията започва работата си в тази област с Доклада за въздействието на демографските промени. Представеният през днешния ден демографски атлас поддържа тези старания, като дава на Комисията справедливи доказателства в помощ на три съществени политически начинания: Зелената книга по отношение на застаряването на популацията, дълготрайната визия за селските региони и тактиката на Европейски Съюз за правата на детето. Бъдещите версии на инструмента ще включват информация за демографски фактори като плодовитост, смъртност и чиста миграция, както и най-новите прогнози на Евростат оттатък Европейски Съюз за да се обезпечи световно покритие през 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР