Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България, предаде

...
Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България, предаде
Коментари Харесай

ЕК прекратява частично наблюдението над България

Европейската комисия ще приключи отчасти наблюдението си над България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това гласи част от доклада, публикуван от Брюксел, за напредъка на странати ни и Румъния. " Ние сме подготвени да прекратим напълно наблюдението над България през 2019 година, като завършва мандатът на тази комисия ", обявиха още от органа на изпълнителната власт на Европейския съюз.

„ В отчета се регистрира, че България продължава да отбелязва постоянен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации, които отправихме през януари 2017 година Тези промени са нужни за ефикасната битка с корупцията и проведената престъпност. Убеден съм, че в случай че актуалната позитивна наклонност продължи и в случай че напредъкът се резервира трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде завършен преди края на мандата на актуалната Комисия “, съобщи първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

,,Три от шестте индикатора (за независимостта на правосъдната власт, законодателната рамка и проведената престъпност, бел. ред.) са краткотрайно затворени. Ако тази позитивна наклонност продължи и България продължи да поддържа това движение, Европейска комисия ще отстрани процедурата преди приключването на мандата на тази комисия. Отново става дума за цели, това не е краен период. Това може да се реализира, в случай че България продължава с това движение и тази сила. Важно е България да продължи да прави това и след отпадането на мониторинга, схваща се``, сподели още Тимерманс.

Комисията има вяра, че България ще продължи напъните си за промени и ще бъде в положение да извърши всички оставащи рекомендации. Тя ще продължи да следи от близко напредъка и ще направи спомагателна оценка на постигнатите резултати преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът по МСП за България ще бъде завършен. За да реализира тази цел, България се приканва да продължи да следва актуалната позитивна наклонност, ориентирана към осъществяването на всички оставащи рекомендации.

За Румъния в отчета се предлагат промени в битката против корупцията и смяната на метода на назначението на прокурор.

За двете страни бе посочено, че медиите не би трябвало да бъдат подлагани на напън.

По тематиката работиха Валери Зайцев и Владимир Василев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР