Европейската комисия ще наблюдава спазва ли се върховенството на закона

...
Европейската комисия ще наблюдава спазва ли се върховенството на закона
Коментари Харесай

Еврокомисията въвежда мониторинг за върховенството на закона за всички държави-членки

Европейската комисия ще следи съблюдава ли се върховенството на закона в целия съюз - това заяви институцията през днешния ден.

За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, Комисията реши да сътвори цикъл за обзор на правилата на правовата страна, включващ годишен отчет за върховенството на закона, който обгръща всички страни членки на Европейски Съюз. Тази спомагателна система ще спомогне за ранно разкриване на зараждащи проблеми в региона на върховенството на закона, където и да се появят, гласи известието на Европейска комисия. Годишният отчет следва да бъде съпроводен от целенасочени следващи дейности на Парламента и на Съвета.

Европейска комисия предизвести още, че ще продължи да употребява в цялостна степен своите пълномощия за правоприлагане, в случай че ограниченията за ранно разкриване и попречване не са ефикасни. Комисията ще предприеме стратегически метод към производствата за определяне на нарушаване, като завежда каузи пред Съда на Европейския съюз.

С оглед на чувствителността на тези случаи, Комисията ще изиска краткотрайни ограничения и гледане на делата по бързо произвеждане, когато това е належащо. Комисията също по този начин градивно ще поддържа страните членки за понижаване на напрежението и разрешаване на проблемите, свързани с върховенството на закона, за трайно възобновяване на стабилността. В допълнение Комисията приканва Европейския парламент и Съвета да обмислят групов метод към ръководството на случаи по член 7 от Договор за Европейския съюз с ясни процедурни правила.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс съобщи: " Върховенството на закона бе подложено на нападки от друг темперамент през последните пет години. Европейската комисия оказа твърда опозиция на тези нападки с инструментите, с които разполага, и ще продължи да го прави в същия дух. Днес взехме решение да увеличим още инструментариума си, с който да разпространяваме, пазиме и прилагаме върховенството на закона. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР