Европейската комисия се отказа от плановете си да санкционира руския

...
Европейската комисия се отказа от плановете си да санкционира руския
Коментари Харесай

Ядрената енергия отпада от европейските санкции срещу Русия

Европейската комисия се отхвърли от проектите си да глоби съветския нуклеарен бранш или неговите представители в идващия пакет от наказания, оповестява основаното в Брюксел издание " Политико ", като се базира на свои източници.

Комисията в началото е уведомила европейските столици, че ще приготви наказания ориентирани към гражданския нуклеарен бранш на Русия. Преди срещата на водачите на Европейски Съюз предходната седмица украинският президент Володимир Зеленски прикани да се накаже най-малко съветската компания за нуклеарна сила " Росатом ", обвинявайки я в похищение на украински деца.

Но този проект се провали, споделиха тримата дипломати, акцентирайки последните планове за глобите, обсъждани от европейските посланици, които би трябвало да реализират единогласие по тях преди те да бъдат признати и да влязат в действие.

Десетият пакет от наказания, който Европейски Съюз желае да одобри преди 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната, съдържа разнообразни ограничавания към браншове, като авиацията и защитата, визови ограничавания и заледяване на активи на лица и компании, само че в описите, обсъждани от посланиците няма ограничения по отношение на нуклеарния бранш, оповестява " Политико ".

Унгария от дълго време се опълчва на насочването към нуклеарния бранш, акцентирайки зависимостта си от " Росатом ", която е притежател на нуклеарната й централа. За да преодолее евентуално несъгласие от страна на Унгария, Европейски Съюз обмисляше да включи обособени чиновници на " Росатом " и други компании в листата, само че в последна сметка реши да не го направи, написа " Политико ".

" Унгария не го позволява, защото тяхната нуклеарна централа е благосъстоятелност на " Росатом " и те споделят, че тя създава 50% от силата на страната. Но глобите против лица (освен основния изпълнителен директор) не би трябвало да оказват въздействие върху енергийната сигурност и Европейски Съюз би трябвало да отговори на настояването на Зеленски ", цитира изданието неназован европейски посланик.

Франция също изрази нерешителност, като чиновник на френското министерство на стопанската система сподели пред кореспонденти по-рано тази седмица, че " доста атомни електроцентрали употребяват съветско гориво ".

" Политико " не загатва изказването, направено от президента Румен Радев пред български репортери в Брюксел преди срещата на върха на Европейски Съюз предходната седмица. Тогава президентът съобщи, че София ще употребява ветото си, в случай че се стигне до санкциониране на съветската нуклеарна енергетика.

Още през януари унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че Будапеща няма да обезпечи нужното единогласие, в случай че Европейската комисия предложи санкционирането на нуклеарната енергетика. Орбан към този момент се опълчи на включването на съветския патриарх в санкционните описи на поддръжниците на войната и до момента той не е глобен от Европейски Съюз за поддръжката на интервенцията в Украйна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР