Европейската комисия съобщи днес, че дава България на съд по

...
Европейската комисия съобщи днес, че дава България на съд по
Коментари Харесай

Еврокомисията дава България на съд по три случая, включително за градските автобуси

Европейската комисия заяви през днешния ден, че дава България на съд по три случая - за чистите транспортни средства, за електронната тол услуга и за предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води.

Чисти транспортни средства

Брюксел реши да предяви иск против България пред Съда на Европейския съюз поради това, че управляващите в София не са превели в националните закони и регулации (т.нар. нетранспониране) разпоредбите за чисти транспортни средства.

Директивата за чистите транспортни средства дефинира национални цели за публичните поръчки за чисти транспортни средства.

Това се отнася по-специално за градските рейсове, където публичните поръчки съставляват към 70% от пазара.

Крайният период за транспониране на директивата беше август 2021 година Комисията изпрати публично уведомително писмо до България през септември 2021 година и стимулирано мнение през април 2022 година (две от трите стъпки в наказателна процедура - бел. ред.)

Тъй като България продължава да нарушава директивата, Комисията в този момент реши да направи третата и последна стъпка и отнесе случая до Съда на Европейски Съюз.

Електронна тол услуга

Европейската комисия реши да предяви иск против България и Полша за нетранспониране на разпоредбите за електронно таксуване в националното законодателство.

Европейската електронна тол услуга (EETS) е система за таксуване, за която участниците в придвижването по пътищата в Европейски Съюз биха могли да заплащат такси с един абонаментен контракт, посредством един снабдител и едно инсталирано в автомобила устройство, което ще обхване всички страни членки, откакто бъде изцяло внедрено.

 Брюксел съди България поради закони за авторското право и отворените данни Брюксел съди България поради закони за авторското право и отворените данни

Неуспехът при транспонирането на разпоредбите за електронно таксуване е спънка за оперативната съгласуемост сред електронните тол системи на страните членки и за трансграничното използване на задължението за заплащане на пътни такси в Европейски Съюз продан на информация за неплащане на пътни такси), отбелязва Еврокомисията.

Крайният период за транспониране на тази инструкция изтече на 19 октомври 2021 година Комисията стартира процедурите за нарушаване против тези страни членки през ноември 2021 година и реши да изпрати стимулирани мнения през май 2022 година Тъй като те не престават да нарушават задължението си да транспонират директивата, Комисията реши да отнесе случаите до Съда на Европейски Съюз.

Търговия с вода

Европейската комисия реши също по този начин да предяви иск против България пред Съда на Европейски Съюз за погрешно използване на разпоредбите на Европейски Съюз за търговията с натурална минерална и изворна вода.

Еврокомисията подхваща правни стъпки, с цел да подсигурява правото на потребителите на информация, да ги отбрани от заблуждение и да подсигурява почтена търговия.

Според Брюксел българското законодателство не е в сходство с разпоредбите, изключително поради че то не не разрешава предлагането на пазара под повече от едно комерсиално изложение, както се изисква от директивата, на натурални минерални и изворни води, произхождащи от еднакъв извор.

След като Комисията изпрати публично уведомително писмо през юли 2020 година и стимулирано мнение през септември 2021 година, тя заключи, че откритите нарушавания не са отстранени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР