Европейската комисия съобщи, че е решила днес да предяви иск

...
Европейската комисия съобщи, че е решила днес да предяви иск
Коментари Харесай

ЕК дава България на съд заради търговския регистър

Европейската комисия заяви, че е решила през днешния ден да предяви иск против България пред Съда на Европейски Съюз за това, че към момента не е свързала комерсиалния си указател с европейската система (BRIS).

Крайният период, до който България трябваше да се свърже, беше 8 юни 2017 година, разяснява комисията. Над четири години след приключването на този период и макар многократните апели от страна на Европейска комисия, България към момента не е обвързвана със системата. Затова нито една от функционалностите на BRIS не работи по отношение на българските сдружения, се показва в известието.

Липсата на връзка на България с BRIS затруднява приемането на съответната информация за българските сдружения от жителите, сдруженията и експертите от Европейски Съюз. Без BRIS комерсиалните регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които вземат участие български сдружения, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български сдружения, разясняват от Европейска комисия.

За сдруженията, които все по-често правят трансгранична активност, е от значително значение да имат елементарен достъп до информация за сдруженията, открити в другите страни в Европейски Съюз. BRIS улеснява достъпа на обществеността до информация за сдруженията от Европейски Съюз, тъй че всички европейски търговски регистри могат да обменят данни по електронен път, по безвреден и сигурен метод, по отношение на презгранични сливания и задгранични клонове.

В дълготраен проект задачата е да се усъвършенства доверието в единния пазар посредством повишение на прозрачността и даване на настояща информация, като в същото време се понижи ненужната тежест за сдруженията, добавя Европейска комисия. Комисията напомня, че е изпратила на 2 юли, предходната година публично уведомително писмо на България, а на 18 февруари т. година беше издадено и стимулирано мнение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР