Европейската комисия съобщи, че е предоставила 50 милиона евро заем

...
Европейската комисия съобщи, че е предоставила 50 милиона евро заем
Коментари Харесай

Северна Македония получи 50 млн. евро финансова помощ от ЕС

Европейската комисия заяви, че е предоставила 50 милиона евро заем на Република Северна Македония за справяне с последствията за стопанската система от неотдавнашната енергийна рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна.

Заемът ще поддържа макроикономическата непоклатимост и ще обезпечи по-нататъшни промени, свързани с програмата на Международния валутен фонд за Северна Македония. Страната ще бъде подкрепена по този метод да напредне по пътя към Европейски Съюз, се показва в известието.

Според Европейска комисия Северна Македония е изпълнила политическите задължения, контрактувани с Европейски Съюз за отпущането на заема. Страната е постигнала прогрес със основаването на самостоятелен фискален съвет за бюджета и с възстановяване на ръководството на бюджетните вложения. За да усили бюджетните доходи, Северна Македония одобри ограничения за разширение на данъчната основа, държавното управление реализира спомагателен прогрес за изсветляване на стопанската система и взе ограничения за енергийната успеваемост, укрепи правосъдната система с нова тактика, се добавя в известието.

Комисията прецизира, че при продължение на промените се планува опция Скопие да получи още 50 милиона евро по тази стратегия. От 2020 година Европейски Съюз е изплатил към 210 милиона евро за Северна Македония, в които се включва и оповестената през днешния ден сума, показва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР