Европейската комисия съобщи, че е избрала първия български проект за

...
Европейската комисия съобщи, че е избрала първия български проект за
Коментари Харесай

Девня Цимент получава €190 милиона за съхранение на въглероден диоксид

Европейската комисия заяви, че е избрала първия български план за хващане, оползотворяване и предпазване на въглероден диоксид в региона на Югоизточна Европа. Изпълнител ще бъде компанията " Девня Цимент ".

Това е един от 17-те широкомащабни плана за чисти технологии, които ще получат общо 1,8 милиарда евро дотации за нововъведения. Проектът се създава от " Девня Цимент ", която е част от немската HeidelbergCement Group и Petroceltic България и се финансира от Фонда за нововъведения на Европейски Съюз.

Проектът ще получи безплатна финансова помощ от Европейски Съюз в размер на 190 милиона евро, което значи, че ще бъде измежду най-големите капиталови планове в България през последните няколко години, оповестиха от " Девня Цимент ".

Проектът е първият в Източна Европа, който има капацитета да се трансформира в CCUS-клъстер за България и прилежащите Румъния и Гърция, като по този метод поддържа климатичните цели на района на Югоизточна Европа (ЮИЕ) до 2030 година, отбелязва Европейска комисия.

" Девня Цимент " е най-големият цех за производството на цимент у нас. От 2016 година предприятието е част от HeidelbergCement Group - една от водещите компании за произвеждане на строителни материали в света. Гигантът има активи в 50 страни и повече от 51 хиляди чиновници по целия свят.

Производството на цимент е една от най-замърсяващите действия на индивида - единствено фирмите в този бранш емитират към 7% от всички парникови газове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР