Европейската комисия реши, че Унгария не е приела обещаните реформи

...
Европейската комисия реши, че Унгария не е приела обещаните реформи
Коментари Харесай

ЕК: Реформите в Унгария са недостатъчни, може да не получи очакваните средства

Европейската комисия реши, че Унгария не е приела обещаните промени в региона на върховенството на закона, което слага под опасност милиарди евро за страната.

Решението идва в миг, когато Брюксел спори с държавното управление на Виктор Орбан за отпущането на 7,5 милиарда евро от постоянните заплащания на Европейски Съюз и 5,8 милиарда евро от безвъзмездните средства за възобновяване от пандемията - пари, които Европейски Съюз краткотрайно замрази заради опасения за оттегляне от демократичните правила в Унгария.

Въпреки че в сряда Комисията предложи да се утвърди проекта на Унгария за консумиране на средствата за възобновяване, беше ясно, че страната няма да получи парите, до момента в който не приложи 27 съответни усъвършенствания в региона на правовата страна.

Междувременно Европейска комисия заключи също, че Унгария не е изпълнила авансово поетия ангажимент да одобри 17 промени в региона на правовата страна, които са нужни за достъп до 7,5 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз, които се задържат по силата на механизъм, допускащ на Европейски Съюз да замразява средства при риск от подкупи.

Държавите от Европейски Съюз би трябвало да решат до 19 декември дали да одобряват, променят или отхвърлят решението на Комисията.

Този ход е ненапълно неочакван. Още предходната седмица се очакваше, че Брюксел и Будапеща ще съумеят да реализират съглашение за отпущането на парите. Решението, взето в сряда, обаче наподобява малко по-различно - то дава зелена светлина на проекта за разноски, само че не и на парите, укорява Унгария, че не е изпълнила дадените авансово обещания, и всъщност дава на страните от Европейски Съюз да вземат дефинитивно решение.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с основни комисари в сряда, с цел да завърши предлагането. Тяхната рекомендация ще би трябвало да бъде официализирана идната седмица от целия Колегиум на комисарите.

В сряда Комисията подложи на особена рецензия новия маджарски " орган за честност ", като сложи под въпрос неговите пълномощия и самостоятелност, както и напредъка на Будапеща във връзка с уговорките, свързани с разпоредбите за обявление на имущество и опцията за преразглеждане на решението на прокурора дали да води дело.

Брюксел дефинира и нов лист от 27 промени или " супер стадии ", които Унгария би трябвало да реализира, с цел да получи 5,8 милиарда евро от фондовете за възобновяване от пандемията. В 27-те промени са включени 17-те уговорката, за които двете страни се споразумяха по време на договарянията за опазване на 7,5 милиарда евро. Други условия включват осъществяването на обещаните от Унгария правосъдни промени, както и приемането на правила за одит и отчитане на средствата от Европейски Съюз.

След като Европейска комисия одобри публично решенията си идната седмица, Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да ги поддържа или отхвърли с квалифицирано болшинство, включващо 55% от страните и 65% от популацията на Европейски Съюз, което би трябвало да стане на среща на финансовите министри.

Точната дата на това съвещание към момента не е ясна, защото в началото плануваното за 6 декември може да се окаже прекомерно скоро, с цел да могат страните да преминат през националните парламентарни процедури. Така чешкото председателство на Съвета може да насрочи друга среща на министрите по-късно през декември.

Одобрението на проекта на Унгария и обвързваните с него финансови средства е от решаващо значение за редица съществени цели на Европейски Съюз, в това число пакета от помощи за Украйна в размер на 18 милиарда евро и световното съглашение за минимална ставка на корпоративния налог, които Унгария блокира. /БГНЕС, Политико
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР