Европейската комисия призовава днес България да приведе схемата си за

...
Европейската комисия призовава днес България да приведе схемата си за
Коментари Харесай

ЕК с наказателна процедура срещу България срещу 25 ст. отстъпка за горивата

Европейската комисия приканва през днешния ден България да приведе схемата си за обезщетяване на потребителите на горива в сходство с разпоредбите за свободно придвижване и правилото на недискриминация. Срещу нашата страна се открива наказателна процедура за въвеждането на ограничения, които опонират на наредбите за вътрешния пазар в Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

България вкара скица за компенсациите, с които се понижава крайната цена на горивата, единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в страната. Схемата предвиждаше ползвателите на транспортни средства, мотоциклети и мотори, регистрирани в България, да имат право на по-ниски цени на горивата. Компенсацията водеше до понижаване на цената на горивото с 0,25 лева за литър.

Намалението не важи за коли, които не са регистрирани в България, регистрира Европейска комисия. Следователно тази мярка е мощно дискриминационна и несъразмерна, написа в известието.

Европейска комисия изисква от българските управляващи да съблюдават правилата за свободно придвижване на артикули и хора и за недискриминация по отношение на жителите на Европейски Съюз. Осигуряването на вярното деяние на единния пазар е от изключително значение и главно средство за превъзмогване на разрушителните стопански резултати от съветското навлизане в Украйна, се добавя в известието. Едностранното деяние на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не е решение. България разполага с два месеца, с цел да отговори на опасенията, изразени от Европейска комисия, а в противоположен случай комисията добавя, че може да продължи с наказателната процедура.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР