Европейската комисия призова за диалог с Турция и настоя Анкара

...
Европейската комисия призова за диалог с Турция и настоя Анкара
Коментари Харесай

ЕК призова за прекратяване на напрежението в Източното Средиземноморие |

Европейската комисия прикани за разговор с Турция и настоя Анкара да се въздържа от едностранни дейности, които биха повишили напрежението в Източното Средиземноморие, предава Ройтерс. Това се случва след срещата на министрите на външните работи на страните членки, която се организира предходната седмица.

Ако разговорът не помогне, Европейски Съюз ще премине към наказания, сподели през днешния ден по време на брифинг представител на Европейска комисия.

След като предходната седмица 27-те министри разискаха напрежението в Източното Средиземноморие, почитан посланик от Европейски Съюз сподели пред Ройтерс:

„ Освен пръчките (санкциите), ще има и моркови, с цел да подтикнем Анкара да стартира сериозен разговор. Тези моркови биха могли да бъдат употребявани за основаването на нов митнически съюз или пък да спомогнат за отпущането на повече пари за бежанската стратегия “.

Междувременно министърът на външните работи на Франция - Жан-Ив льо Дриан, съобщи, че е нужен групов отговор на страните членки на дейностите на Турция в Източното Средиземноморие, предава Българска телеграфна агенция.

“Позицията на Турция е неприемлива. На опитите да се организира политика от позицията на силата ние би трябвало да даваме групов отговор ”, сподели той.

Анкара изпрати проучвателния транспортен съд “Оруч Рейс ”, съпроводен от група военни кораби, с цел да се създадат сеизмични изследвания в оспорваните води, които Гърция приема за собствен континентален шелф. В отговор Атина приведе въоръжените си сили в бойна подготвеност и съобщи, че ще отстоява суверенните си права, макар заканите с война от страна на Турция.

Припомняме, че Турция съобщи, че ще разгласи война, ако Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски благи. Важно е да се означи, че Анкара не е подписала Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, съгласно която страните могат да усилват териториалните си води до 12 морски благи.

Към момента гръцкото държавно управление чака изтеглянето на турския боен флот от Средиземно море, с цел да стартира разговорът по противоречивия въпрос за разграничение на изключителните стопански зони, написа ТАСС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР