Европейската комисия прикани многократно българските власти да се забързат с

...
Европейската комисия прикани многократно българските власти да се забързат с
Коментари Харесай

ЕК пришпорва България да се забърза с Плана за възстановяване

Европейската комисия прикани неведнъж българските управляващи да се забързат с оставащата работа по Плана за възобновяване. Това стана по време на първата годишна среща за механизма, посетител на която в България е ръководителят на работната група за възобновяване и резистентност в границите на Европейската комисия Селин Гауер. Тя посочи, че България към този момент разполага единствено с три години за осъществяването на плановете по Плана и би трябвало да форсира обвързваните с него процеси.

Планът е упорит, а има единствено три години за неговото осъществяване. Трябва да имаме кураж, политическа непоклатимост, с цел да се приложат тези промени и вложения без подозрение и без губене на време “, разяснява Гауер.

По въпроса за политическата непоклатимост тя разяснява, че точно заради „ бурния политически развой в България процесът по утвърждение беше толкоз сложен “. Страната бе измежду последните, чиито национални проекти за възобновяване бяха утвърдени. Тя към момента чака и първото си заплащане в размер на към 2.6 милиарда лева Гауер увери, че поръчката за прехвърлянето ще бъде утвърдена „ след няколко дни “.

По-голям проблем се обрисува при идващото заплащане в размер на 1.4 милиарда лева За него България би трябвало да извърши 66 цели по пътя към реформирането на стопанската система в един по-устойчив резултат. Справка на Economic.bg в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН) демонстрира, че досега от тях са осъществени едвам шест. 22 от тях пък всъщност са законодателни промени и би трябвало да преминат глоба на Народното събрание.

Има огромен интерес от Народното събрание към законодателните промени по Плана. Виждам висока интензивност на депутатите. Забавяне на тези законодателни промени значи закъснение на идващото искане за заплащане “, разяснява вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов.

В догадка на крах тези 66 цели да бъдат осъществени до края на годината България може да изпрати настояването си за заплащане по-късно, само че с това деяние се рискува загуби на пари.

Селин Гауер изясни, че хипотетично при закъснение в този момент – още в началните стадии, да вземем за пример при организирането на избрани търгове – ще се получи закъснение и отсега нататък.

Няма доста време за осъществяването на Плана. Разбира се, може малко по-късно да дадете поръчка за заплащане, само че ще загубите пари. Договорът е на база на осъществяване, в случай че няма такова, не се получават пари “, акцентира Гауер.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕвропейска комисия Еврокомисия проект за възобновяване предварителни избори политическа рецесия ПоследниНай-четениЕвропари 24 Европейска комисия пришпорва България да се забърза с Плана за възобновяване Компании 232 Уорън Бъфет „ нахлу “ шумно на чип пазара Инфраструктура 324 НКЖИ пусна поръчка за ремонт на жп сектора Ямбол – Зимница Бюджет и финанси 672 Инфлацията в България се забави – за първи път от 2 години Политика 7982 И Швеция блокира България за Шенген Политика 6080 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Накратко 5478 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Накратко 4037 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Всички новини14:42 Инфраструктура 24 НКЖИ пусна поръчка за ремонт на жп сектора Ямбол – ЗимницаОще от ЕвропариВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР