Европейската комисия прие Временна рамка, която ще позволи на държавите

...
Европейската комисия прие Временна рамка, която ще позволи на държавите
Коментари Харесай

Европейската комисия прие Временна рамка за държавната помощ в условията на COVID-19

Европейската комисия одобри Временна рамка, която ще разреши на страните членки да употребяват цялата еластичност, планувана в разпоредбите за държавната помощ, с цел да подкрепят стопанската система в подтекста на епидемиологичния гърмеж от COVID-19.

Също както доста други ограничения за поддръжка, които страните членки могат да употребяват според настоящите правила за държавната помощ, Временната рамка разрешава на страните членки да подсигуряват, че всички типове предприятия имат достъп до задоволително ликвидност, както и да не разрешат на икономическата активност да стопира по време на епидемиологичния гърмеж от COVID-19 и след него.

Временната рамка планува пет типа помощ:

1) Преки безплатни средства, изборни данъчни преимущества и предплатени заплащания

2) Държавни гаранции за заеми, които сдруженията са взели от банки

3) Субсидирани обществени заеми за сдруженията

4) Предпазни ограничения за банките, които отпускат държавна помощ на действителната стопанска система

5) Застраховане на краткосрочни експортни заеми

Временната рамка ще спомогне поддръжката да бъде ориентирана към стопанската система, като в същото време лимитира негативните последствия за равните условия на конкуренция в границите на единния пазар.

Поради това Временната рамка съдържа редица защитни ограничения. Така да вземем за пример тя обвързва субсидираните заеми или гаранциите, предоставени на предприятията, с мащаба на стопанската им активност, като взема под внимание техните разноски за заплати, оборот или потребности от ликвидност, както и потреблението на обществената поддръжка за оборотния или капиталовия капитал.

Рамката ще бъде в действие до края на декември 2020 година С цел гарантиране на правна сигурност Комисията ще реши преди тази дата дали е нужно действието на Рамката да бъде удължено.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР