Европейската комисия прие съобщение относно прилагания от нея глобален подход

...
Европейската комисия прие съобщение относно прилагания от нея глобален подход
Коментари Харесай

ЕС обяви своя приоритет: Най-талантливите умове да работят заедно

Европейската комисия одобри известие по отношение на прилагания от нея световен метод към научните проучвания и нововъведенията, озаглавено „ Стратегия на Европа за интернационално съдействие в един изменящ се свят “. Целта на тази нова тактика е Европейски Съюз да извършва водеща роля при подпомагането на интернационалните партньорства в региона на научните проучвания и нововъведенията и да дава реформаторски решения за построяването на екологосъобразни, цифрови и здрави общества, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

За осъществяването на научни проучвания на най-високо равнище е належащо най-талантливите мозъци от целия свят да работят дружно — това е стратегически приоритет на Европейски Съюз. Международното съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията обаче се реализира в изменена световна среда на възходящо геополитическо напрежение и провокации, засягащи правата на индивида и главните полезности. В тази конюнктура Европейски Съюз би трябвало да дава образец, като предизвиква многостранното съдействие, прозрачността и реципрочността при взаимната си работа с останалата част на света. Европейски Съюз ще подтиква световните дейности в отговор на световните провокации (например изменението на климата или пандемиите), като се придържа към интернационалните правила и главните европейски полезности и укрепва своята открита стратегическа самостоятелност.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “ Маргрете Вестегер съобщи: „ Прозрачността постоянно е била главен принцип в нашето съдействие с останалата част на света. Нашият отговор на пандемията сподели преимуществата на отворената просвета и на шерването на данни и резултати в интерес на хората — както в Европа, по този начин и в интернационален аспект. Тази тактика ще ни помогне да създадем световна сериозна маса от научни проучвания и нововъведения, с помощта на които ще намерим решения на днешните неотложни международни провокации “.

От своя страна, европейският комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел акцентира: „ За да се подсигурява, че отворената просвета действа и че не съществуват спънки пред трансграничното съдействие сред откривателите, е належащо освен финансиране от основни интернационалните организации като Европейски Съюз, само че и ясна рамка, с която се вкарват идентични условия по въпроси като етичните и насочени към хората научни проучвания, справедливото отнасяне на интелектуалната благосъстоятелност и реципрочния достъп до научноизследователски стратегии. Ще работим интензивно с сътрудници, които споделят тези полезности и правила “.

Подход „ Екип Европа “

С световния метод към научните проучвания и нововъведенията се удостоверява задължението на Европа за реализиране на нужното ниво на бистрота в световен мащаб, тъй че да се подтикват високите достижения, да се обединят ресурсите за реализиране на теоретичен прогрес и да се развият жизнеспособни иновационни екосистеми. С оглед на тази цел Европейски Съюз ще работи с интернационалните си сътрудници за реализиране на общо схващане за главните правила и полезности в научните проучвания и нововъведенията, като да вземем за пример академичната независимост, равенството сред половете, етиката в научните проучвания, отворената просвета и учреденото на обстоятелства основаване на политики.

Новата тактика се основава на две съществени цели, които се съчетават по уравновесен метод. Първата цел е да бъде основана среда за научни проучвания и нововъведения, която се основава както на правила и полезности, по този начин и на правилото на отвореност, с цел да могат откривателите и новаторите по света да работят в многостранни партньорства и да намират решения на световните провокации. Втората цел е да се подсигуряват взаимност и идентични условия при интернационалното съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията. Наред с това световният отговор на Европейски Съюз за битка с пандемията от ковид, в това число посредством многостранни платформи и планове по програмата „ Хоризонт 2020 “, сподели, че обединяването на напъните може да усили в оптималната степен достъпа до научни познания и интернационалните вериги за основаване на стойност.

За да реализира своите цели, Европейски Съюз ще предприеме редица дейности. Така да вземем за пример той ще обезпечи поддръжка за откривателите и техните организации, с цел да се форсира устойчивото и приобщаващо развиване в страните с ниски и междинни приходи, в това число посредством амбициозна самодейност за Африка в границите на „ Хоризонт Европа “, ориентирана към подсилване на съдействието с африканските страни. Наред с това Комисията възнамерява да показа насоки за деяние във връзка с задграничната интервенция, ориентирана към научноизследователските организации и висшите образователни заведения в Европейски Съюз. Тези насоки ще оказват помощ на организациите в Европейски Съюз да пазят академичната независимост, интегритета и институционалната самостоятелност.

Ключов инструмент за осъществяването на тактиката ще бъде „ Хоризонт Европа “ — рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения за интервала 2021—2027 година За да се защитят стратегическите активи, ползи, самостоятелност и сигурност на Европейски Съюз, програмата може да ограничи присъединяване в провежданите от нея дейности. Тази мярка обаче ще се ползва в изключителни и съответно обосновани случаи и не би трябвало да засегне необятния достъп до програмата. Асоциирането на страни отвън Европейски Съюз към „ Хоризонт Европа “ ще предложи спомагателни благоприятни условия за присъединяване в цялостната стратегия при кардинално същите условия като тези на страните членки.

От основно значение за сполучливото осъществяване на тактиката ще бъдат тясната съгласуваност и съдействие сред Европейски Съюз и членуващите в него страни. Комисията ще предизвиква начинания, съобразени с метода „ Екип Европа “, съчетаващ напъните на Европейски Съюз, страните членки и европейските финансови институции. Важен детайл от този метод ще бъдат потребните взаимоотношения с други стратегии на Европейски Съюз, като да вземем за пример инструмента за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие „ Глобална Европа “.

Контекст

През 2012 година беше оповестено известие на Комисията, в което беше изложена тактика за интернационално съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията. В тази тактика бяха дефинирани главните правила за научните и софтуерните връзки на Европейски Съюз с трети страни и за интернационалния обсег на програмата „ Хоризонт 2020 “. През последните три години от осъществяването на програмата интернационалното съдействие получи забележителен подтик посредством водещите начинания в това отношение, в това число над 30 амбициозни начинания за съдействие с трети страни и райони като Африка, Канада, Япония, Южна Корея, Китай, Индия и други

Почти десетилетие по-късно тази тактика се заменя с нов световен метод към научните проучвания и нововъведенията, с цел да се отговори на днешния световен подтекст, който е доста друг, и с цел да се реализира координация сред реализираното от Европейски Съюз интернационално съдействие и актуалните цели на Съюза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР