Европейската комисия прие нови мерки, с които се ограничават пластмасовите

...
Европейската комисия прие нови мерки, с които се ограничават пластмасовите
Коментари Харесай

С нов регламент ЕК ограничава пластмасовите микрочастици

Европейската комисия одобри нови ограничения, с които се лимитират пластмасовите микрочастици, съзнателно добавяни към продуктите. Новите правила ще предотвратят освобождението в околната среда на към половин милион тона пластмасови микрочастици.

Новият правилник не разрешава продажбата на пластмасови микрочастици като артикул, както и на артикули, към които особено са добавени пластмасови микрочастици и които освобождават тези пластмасови микрочастици, когато се употребяват. ЕК показва, че за засегнатите страни ще се приложи дерогация.

Приетото ограничаване употребява необятно определение за пластмасовите микрочастици, обхващащо всички синтетични полимерни частици с размер под пет милиметра, които са органични, неразтворими и устойчиви на разграждане. От Европейска комисия прецизират, че

задачата е да се понижат излъчванията на съзнателно добавяни пластмасови микрочастици при допустимо най-вече артикули.

В обсега на ограничаването влизат артикули като гранулираните пълнежни материали, козметични артикули, миещи препарати, омекотители за тъкани, брокат, торове, артикули за растителна отбрана, играчки, медикаменти и медицински произведения.

Продуктите, употребявани в промишлени обекти или такива, които не отделят пластмасови микрочастици при приложимост, се употребяват с дерогация от възбраната за продажба, само че техните производители ще би трябвало да дават указания по какъв начин да употребяват и обезвреждат продуктите, с цел да се предотвратят излъчванията на пластмасови микрочастици.

Комисията е поела ангажимент за битка със замърсяването с пластмасови микрочастици, както е посочено в Европейския зелен пакт и в новия План за деяние за кръговата стопанска система. В Плана за деяние за нулево замърсяване Комисията дефинира цел за понижаване на замърсяването с пластмасови микрочастици с 30% до 2030 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР