Европейската комисия препоръчва на България и още няколко страни-членки да

...
Европейската комисия препоръчва на България и още няколко страни-членки да
Коментари Харесай

Брюксел: България да засили борбата срещу корупцията и прането на пари


Европейската комисия предлага на България и още няколко страни-членки да засилят битката си против прането на пари. Европейска комисия показа в сряда характерните за всяка страна рекомендации за 2019 година, в които излага насоки за икономическата политика на всички страни — членки на Европейски Съюз, за идващите 12—18 месеца. Тя предлага също да бъде прекъсната процедурата при несъразмерен недостиг за Испания и приема редица документи, свързани с Пакта за непоклатимост и напредък.

Съдържанието на рекомендациите отразява общите цели, избрани в годишния преглед на растежа за 2019 година и в рекомендацията за 2019 година по отношение на икономическата политика за еврозоната, която бе оповестена през ноември. Препоръките се основават на подробния разбор на отчетите за обособените страни, оповестени през февруари, и на оценката на националните стратегии, показани през април.

Забавянето на растежа в международен мащаб ускорява нуждата от продължение на структурните промени, като се даде приоритет на тези от тях, които са ориентирани към постигането на резистентен и приобщаващ напредък. Държавите членки следва да реализират прогрес във връзка с общественото доближаване в сходство с Европейския дирек на обществените права.

Специфичните за всяка страна рекомендации за 2019 година включват слагане на по-силен акцент върху определянето на потребностите от вложения на национално ниво и подреждането им по приоритет, както и превръщане на особено внимание на районните и териториалните разлики.

Препоръките към страните членки и съответно към България разгласи еврокомисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис при оповестението на пролетния пакет от Европейския учебен срок за тази година.

" На няколко страни, по-точно България, Дания, Естония, Латвия, Малта и Швеция, ние предлагаме да подхващат характерни ограничения в битката против прането на пари. Ако те не се оправят с минусите, то това би могло съществено да подкопае доверието в европейския банков бранш ", сподели Домбровскис.

За тази цел Комисията предлага да се ускори ефикасният контрол върху бранша, да се направи съответна оценка на активите, в това число да се дадат спомагателни банкови гаранции и да се задейства работещ второстепенен пазар за необслужвани заеми. Комисията предлага също по този начин да се усъвършенства събираемостта на акцизите на горивата и налозите върху труда, както и да се ускори стабилността при автомобилното обезпечаване.

Остава проблем и разликата в развиването сред другите райони, акцентира еврокомисарят по заетостта и обществените въпроси Мариан Тейсен. " Въпреки че заетостта е на рекордно ниво, виждаме съществени разлики сред другите райони и групи в страните. Някои райони изостават, краткотрайната и нетипичната претовареност са тревожно постоянно срещани в някои страни, а трудовата беднотия се усилва ".

В тази тенденция Европейската комисия предлага на България да увеличи квалификацията на фрагментите си, в това число и цифровата, тъй че да бъде съответна на търсенето на пазара на труда, изключително за ромите и другите групи в неравностойно състояние. " Да бъде усъвършенстван достъпът до опазване на здравето, в това число и посредством понижаване на заплащанията от личния джоб и справяне с дефицита на работещи в здравната сфера ", предлагат още от Комисията.

Къде е България

В отчета се отбелязва, че понастоящем България е в превантивната част на Пакта за непоклатимост и напредък. В своята стратегия за конвергенция за 2019 година държавното управление има за цел недостиг от 0,3% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година, остатък от 0,4% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, 0,2% през 2021 година и 0,1% от Брутният вътрешен продукт. Въз основа на преизчисления систематичен баланс средносрочната бюджетна цел - систематичен недостиг от 1% от Брутният вътрешен продукт - продължава да бъде преизпълнена през интервала на програмата. Съгласно Програмата за конвергенция от 2019 година, съотношението на общия държавен дълг към Брутният вътрешен продукт се чака последователно да намалее от 22,6% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 16,7% през 2022 година

Макроикономическият сюжет, на който се основават тези бюджетни прогнози, е достоверен, счита Европейска комисия. Въз основа на прогнозата на Комисията от пролетта на 2019 година структурният баланс се чака да записва остатък от 0,7% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година и 0,6% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, което е над средносрочната бюджетна цел. Прогнозата на Европейска комисия е, че България ще продължи да съблюдава наредбите на Пакта за непоклатимост и напредък през 2019 година и 2020 година

Проблеми с данъчни доходи

„ Данъчните доходи и спазването на данъчното законодателство се усъвършенстват и съществуват редица начинания. Въпреки това, събирането на налози не наподобява да се усъвършенства на всички места със същите темпове. Това е изключително годно за налозите за труд и обществено обезпечаване вноски и в някои категории акцизи. Съществуват и доказателства, че недекларираният труд и противозаконната търговия с горива остават предизвикателство. Поддържането на напъните за възстановяване на събирането на налози и предприемането на спомагателни целенасочени ограничения за посрещане на провокациите в характерни области на данъчната система е от първостепенно значение за по-нататъшното понижаване на към момента огромната сянка на стопанската система “, е записано в раздела за България на отчета.

Лошо ръководство на държавния бранш

Европейска комисия прави оценка, че държавното управление е подхванало стъпки за възстановяване на успеваемостта на публичните разноски. „ Световната банка приключи обзор на разноските, обхващащ редица обществени институции (министерства и общини) и две пилотни изследвания, свързани с полицията и противопожарната отбрана, както и за ръководство на отпадъчната вода, и даде справочник за бъдещи прегледи от страна на държавното управление. В средносрочната фискална тактика за 2018 година държавното управление вкара редица нови индикатори за осъществяване, с цел да оцени въздействието на разноските в другите области на политиката с течение на времето и да осведоми за оценката и планирането на бюджета. Очаква се следенето на тези начинания да увеличи качеството, успеваемостта и прозрачността на обществените разноски, а оттова и количеството и качеството на публичните богатства “, гласи оценката на Брюксел.

От Европейска комисия предизвестяват, че неприятно корпоративно ръководство на държавните предприятия е главната причина за слабите им стопански резултати. „ Провежда се промяна на правната рамка за корпоративното ръководство на държавните предприятия в съдействие с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и с поддръжката на Службата за поддръжка на структурните промени на Европейската комисия. Реформата има за цел да отговори на актуалните недостатъци, като приведе националното законодателство в сходство с насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративно ръководство за държавните предприятия. Приемането и ефикасното използване на рамката ще обезпечи последователност и ще бъде от решаващо значение за триумфа на промяната “, означават създателите на отчета.

Банков бранш – има усъвършенствания, само че би трябвало още

В удобна икономическа среда коефициентите на капитал и ликвидност на банките се усъвършенстват приблизително, прави оценка Европейска комисия. От Комисията означават, че паралелно с това понижават необслужваните заеми от нефинансови предприятия, макар че към момента остават високи. „ Докато вторичният пазар на необслужваните заеми стана по-динамичен, не бяха подхванати съответни ограничения в тази тенденция. Последващите ограничения, произлизащи от прегледа на финансовия бранш, ускориха банковия бранш, само че някои уязвимости остават. Нови регулаторни начинания през 2018 година включват разпоредбите за огромните експозиции и идентифицирането на свързани клиенти, увеличение на % на финансовия буфер и въвеждането на макроикономически принадлежности и ограничения “, е записано в отчета.

Според Европейска комисия „ продължаването на законодателните начинания във връзка с експозициите на свързани лица, продължение на напъните за контрол за ограничение на заемите за свързани лица и санкциониране на нарушаванията на обезпеченията са от решаващо значение за поддържането на постоянни бизнес практики “.

Отбелязано е, че „ подобряването на рамката за разрешаване на проблемите на банките е друга висяща мярка, която ще способства за устойчивостта на финансовия бранш и някои категории акцизи “. „ Съществуват доказателства, че недекларираният труд и противозаконната търговия с горива остават предизвикателство. Поддържането на напъните за възстановяване на събирането на налози и предприемането на спомагателни целенасочени ограничения за посрещане на провокациите в характерни области на данъчната система е от първостепенно значение за по-нататъшното понижаване на към момента огромната сянка на стопанската система “, акцентира в отчета си Еврокомисията.

От Европейска комисия сочат, че завършването на промяната в несъстоятелността може да спомогне за понижаване на високия дълг на частния бранш и към момента високия дял на необслужваните заеми. „ Някои изчезнали детайли понижават ефикасността и успеваемостта на рамката за неплатежоспособност, което води до мудни и скъпоструващи производства по неплатежоспособност. В същото време неналичието на подобаващи принадлежности за мониторинг пречи за верния разбор на актуалните и новите процедури преди неплатежоспособност и не разрешава да бъдат разпознати съответни проблеми или слаби места. През октомври 2018 година България изиска помощ от Службата за поддръжка на структурните промени на Европейската комисия, с цел да подкрепи промяната на рамката за неплатежоспособност. Този план разпознава пропуски в рамката на несъстоятелността и ще изготви пътна карта за справяне с тях. Важно е да се резервира инерцията на промените и да се извърши идната пътна карта “, сочи документът.

Корупция, пране на пари –недостатъчна успеваемост

От Комисията означават, че България одобри законодателни промени през 2018 година и работи за цялостно сходство на транспонирането на Директива 2015/849 (Четвърта инструкция за битка с изпирането на пари). „ Трябва да се обърне внимание на ефикасното използване на тези ограничения. Властите към момента не са финализирали и нотифицирали Националната оценка на риска, която е крайъгълен камък при създаването на съответни национални политики за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Освен това последните развития в банковия бранш демонстрират, че е належащо да се ускори националният контрол на интернационалните финансови транзакции и да се подсигурява ефикасното използване на рамката против изпирането на пари “, написа в отчета.

„ Рискът от корупция би трябвало да се прегледа по-добре, a вложенията в чиста енергийнна инфраструктура (като чиста и нисковъглеродна електрическа енергия, междусистемни връзки и интелигентни мрежи), в сходство с целите, обрисувани в българския план за народен проект за климата и енергетиката, в допълнение ще допринесат за възстановяване на цялостната конкурентоспособност на стопанската система и качеството на хората “, припоръчват от Европейска комисия.

Наука, клъстери, ръководство – едва показване

Отбелязано е, че макар увеличението на обществения бюджет за научни проучвания през 2018 година, разноските за научноизследователска и развойна активност остават доста ниски както в частния, по този начин и в обществения бранш. Частните вложения в научноизследователска и развойна активност са доминирани от огромни мултинационални компании и са съсредоточени в столичния район. Бавният ритъм на реализиране на промените и огромната фрагментация в системата за научни проучвания, развиване и нововъведения попречват приноса на вложенията в научноизследователската и развойна активност за продуктивността и растежа.

Големият брой университети и проучвателен институти не престават да се показват едва в висококачествените научни проучвания. Връзките сред науката и бизнеса остават доста слаби и съществуването на човешки капитал в системата за научни проучвания и развиване е източник на сериозна угриженост.

Клъстерите и техният капацитет в България са едва развити, защото постоянно им липсва сериозна маса. По-нататъшните промени, съчетани с дейно ръководство и по-ефективни обществени вложения, могат да усилят оптимално въздействието върху продуктивността и да подобрят конкурентоспособността на стопанската система. В допълнение, увеличението на цифровизацията на фирмите и въвеждането на нови бизнес модели са от решаващо значение за продуктивността на страната.

Бавни промени в обществената администрация

Реформите в обществената администрация и електронното държавно управление не престават да бъдат мудни и дават незадоволителни усъвършенствания, до момента в който бизнес средата остава слаба. Бяха признати редица ограничения за промяна, само че практическото им използване изостава. Институционалните дефекти, регулаторната неустановеност, корупцията и незадоволителното предложение на работна мощ остават измежду главните спънки пред вложението. Управлението в обществения бранш би могло да се употребява от по-голяма бистрота, по-ясни правила и дълготрайна вероятност. Ограниченията са явни и в региона на тестването на продуктите и сигурността заради лимитираните финансови и човешки запаси. Освен това, до момента в който по-голямата част от ограниченията, включени в националната тактика за възлагане на публични поръчки, са признати, тяхното използване изисква непрестанно наблюдаване, надзор и оценка. Честата приложимост на директни награди и огромният брой единични предложения съставляват опасност за прозрачността и успеваемостта на системата. Административният потенциал на бранша за публични поръчки е непрекъснато предизвикателство, както и професионализацията на публичните купувачи и агрегираните покупки. Значителното закъснение в използването на електронните публични поръчки предотвратява по-нататъшното възстановяване на прозрачността и успеваемостта на процесите за възлагане на публични поръчки.

Подобрения в пазара на труда, само че остават предизвикатествата

Пазарът на труда се усъвършенства, само че остават провокациите, е посочено в докрлада. „ Коефициентът на претовареност доближи най-високото си равнище от присъединението на България към Европейски Съюз и равнището на безработица е под междинното за Европейски Съюз. Въпреки тези позитивни промени, някои групи като нискоквалифицираните, младежите, ромите и хората с увреждания към момента се сблъскват с компликации при намирането на работа. Прилагат се съответни ограничения в поддръжка на дълготрайно безработните, които съставляват 3% от дейното население през 2018 година Комбинация от ефикасни и устойчиви ограничения за повишение на информираността, дейни политики на пазара на труда и интегрирани услуги за претовареност и обществени услуги биха могли да подобрят опциите за претовареност на групите в неравностойно състояние и шансове за намиране на работа “, написа в разбора.

Нарастващият недостиг на умения на България изисква обилни вложения

Младите хора биха могли да бъдат по-трудоемки, в случай че се усъвършенства качеството и успеваемостта на стажовете и чиракуването. Освен това, присъединяване в ограниченията за повишение на квалификацията и преквалификация измежду възрастното население е доста ниско, сочат от Европейска комисия. Въпреки подхванатите ограничения за поощряване на развиването на цифрови умения, нивото на България е главно цифровите умения (29% от лицата имат съществени цифрови умения по отношение на приблизително за Европейски Съюз от 57%) остава измежду най-ниските в Европейски Съюз.

Необходимост от по-активен обществен разговор

Въпреки утвърждението на Конвенцията на Международната организация на труда по отношение на определянето на минималната работна заплата и няколко кръга договаряния по време на През 2018 година работодателите и синдикатите към момента имат разнообразни отзиви по отношение на критериите, които би трябвало да се ползват при установяване на минималната работна заплата. Съществува опция за по-голям консенсус във връзка с справедлив и транспарантен механизъм за установяване на заплатите. В същото време, макар че присъединяване на обществените сътрудници в създаването и използването на политики и промени наподобява се е нараснало, продължава да е нужна непрекъсната поддръжка за засилен обществен разговор.

Образованието – поле за промени

Резултатите от образованието са към момента ниски и не престават да бъдат мощно повлияни от социално-икономическия статус на родителите. Това отразява провокациите, свързани с качеството и приобщаването на системата за обучение и образование. България влага незадоволително в образованието, изключително в предучилищното и началното обучение, две области, които способстват за основаването на равни благоприятни условия от ранна възраст. Участието в качественото обучение и грижи в ранна детска възраст е ниско, изключително за ромите и децата от други групи в неравностойно състояние.

Процентът на преждевременното овакантяване на учебно заведение е към момента висок, с негативни последствия за бъдещата склонност за претовареност и резултатите на пазара на труда. Адекватността на професионалното обучение и образование на пазара на труда и съществуването на двойно професионално обучение и образование остават незадоволителни. Въпреки че се подхващат някои ограничения, са нужни по-нататъшни старания, с цел да се подсигурява, че наборът от умения на приключилите висше обучение може да посрещне поредно дефицита на умения в кратковременен и средносрочен проект. Бяха въведени някои ограничения за преквалифициране на учителите и повишение на привлекателността на специалността. Въпреки това, стратегиите за начално и непрестанно образование на учителите изискват по-нататъшно подсилване и към момента са нужни старания за възстановяване на изискванията на труд на личния състав в региона на образованието.

Бедността – доста над междинното в Европа

Макар и да понижава, нивото на беднотия или обществено изключване през 2018 година е 32,8%, само че към момента много над междинното за Европейски Съюз. Системата за обществена сигурност не обгръща всички заети лица, а системата за обществена отбрана е незадоволителна за решение на значимите обществени проблеми. Това отразява ниското равнище на обществени разноски, неравномерното съществуване на обществени услуги на територията и лимитираните преразпределителни резултати на данъчната система. През 2018 година приходът на най-богатите 20% от популацията е бил 7,7 пъти по-висок от този на най-бедните 20%, разтварянето на тази ножица към момента едно от най-високите в Европейски Съюз.

Въпреки някои ограничения, адекватността и покритието на минималния приход остават лимитирани и към момента липсва справедлив механизъм за постоянното му актуализиране. Социалните услуги са възпрепятствани от ниското качество и неналичието на интегриран метод към дейното приобщаване. Продължават да съществуват разлики в достъпа до обществени услуги, опазване на здравето и дълготрайни грижи. Това подкопава способността им да дават цялостна поддръжка на най-уязвимите, като ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селските региони. Част от популацията мъчно получава достъп до жилища на налични цени. Следователно са нужни повече старания за поощряване на дейното приобщаване, поощряване на социално-икономическата интеграция на уязвимите групи, в това число ромите, възстановяване на достъпа до качествени услуги и справяне с материалните ограничения.

Здравеопазване - стеснен достъп, неравномерно систематизиране на лимитираните запаси

Секторът на опазването на здравето към момента се характеризира с ниски обществени разноски. Хората в България са изправени пред стеснен достъп до опазване на здравето, породени от неравномерно систематизиране на лимитираните запаси и ниско здравно обезпечаване. Плащанията в джоба са обилни, защото те би трябвало да компенсират ниското равнище на обществени разноски. Ниската досегаемост на общопрактикуващите лекари лимитира даването на първична здравна помощ. Има едно доста коротяване на медицинските сестри с брой на глава от популацията измежду най-ниските в Европейски Съюз. По-бързото и по-ефективно използване на националната здравна тактика би спомогнало за превъзмогването на тези недостатъци.

Съдебна промяна, корупция, проведена престъпност – проблемите остават

В рамките на механизма за съдействие и инспекция Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност в България. Следователно тези области не са включени в характерните за страната рекомендации за България, само че са от голяма важност за развиването на позитивна бизнес среда в страната. В отчета от ноември 2018 година по отношение на механизма за съдействие и инспекция е маркирано, че България е траяла напъните си за реформиране на правосъдната система и за превъзмогване на минусите в битката с корупцията и проведената престъпност, само че са нужни спомагателни старания в редица области. Комисията чака още веднъж да оцени напредъка при започване на есента на 2019 година

Програмирането на фондовете на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година би могло да спомогне за отстраняването на някои от пропуските, открити в рекомендациите, по-специално в областите, обхванати от приложение Г към страната report8. Това ще разреши на България да употребява по най-хубавия метод тези средства във връзка с разпознатите браншове, като вземе поради районните разлики. Укрепването на административния потенциал на страната за ръководството на тези средства е значим фактор за триумфа на тази инвестиция.

ПРЕПОРЪКИТЕ на Европейска комисия към България за дейности през 2019 година и 2020 година:

1.Подобряване на събирането на налози посредством целенасочени ограничения в области като горива и налози за доходи от трудова активност. Да се ​​подобри корпоративното ръководство на държавните предприятия посредством приемане и въвеждане в деяние на идното законодателство.

2. Осигуряване на непоклатимост на банковия бранш посредством усилване на надзора, поощряване на съответна оценка на активите, в това число банково поръчителство и поощряване на работещ второстепенен пазар за необслужваните заеми. Осигуряване на ефикасен контрол и използване на рамката за битка с изпирането на пари. Укрепване на небанковия финансов бранш посредством дейно използване на надзора, учреден на риска, неотдавна признатите насоки за оценка и контрол на равнище група. Прилагане на идната пътна карта за превъзмогване на пропуските, открити в рамката за неплатежоспособност. Насърчаване на стабилността на автомобилния осигурителен бранш, като се оправят с пазарните провокации и останалите структурни недостатъци.

3.Съсредоточаване на свързаната с вложенията икономическа политика в региона на научните проучвания и нововъведенията към бранша на превоза, по-специално на неговата резистентност, на ефикасното ръководство на водите, на отпадъците, на енергийна инфраструктура и енергийна успеваемост, като се вземат поради районните разлики и подобряването на бизнес средата. Развитие на цифрови умения. Подобряване на качеството на пазара на труда и приобщаването на образованието и образованието, изключително за ромите и другите групи в неравностойно състояние.

4. Подобрения в политиката за обществено включване посредством възстановяване на достъпа до интегрирани услуги за претовареност и обществени услуги и по-ефективно подкрепяне на хората с минимални приходи. Подобряване на достъпа до здравни услуги, в това число посредством понижаване на заплащането от джоба и справяне с дефицита на здравни експерти.

Специфичните за България рекомендации ще откриете тук.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР