Европейската комисия препоръча днес за втори път ЕС да започне

...
Европейската комисия препоръча днес за втори път ЕС да започне
Коментари Харесай

ЕК предупреди, че преговорите за разширяването на ЕС траят дълго

Европейската комисия предложи през днешния ден за повторно Европейски Съюз да стартира договаряния за присъединението на Северна Македония и Албания. Очаква се Съветът на Европейски Съюз да се произнесе по тази рекомендация през юни.

Еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан означи, че преговорният развой до момента е бил нескончаем и това няма да се промени. Началото на договарянията не значи, че те ще приключат на следващия ден или след броени дни. Това са дълготрайни процеси, нереалистично е да се мисли, че процесът ще бъде къс, уточни той.

На Западните Балкани остава още доста работа по въпросите на върховенството на закона, човешките права, битката с корупцията и проведената престъпност, добросъседството, като се следва македонския образец. Не сме срещу наличието на Китай в района, само че европейските стандарти би трябвало да бъдат спазвани при прозрачността, публичните поръчки, финансовите обвързаности, добави еврокомисарят.

Северна Македония и Албания се възползваха от опцията по най-хубавия метод. Албания предприе задълбочена смяна на правосъдната система. Трябва да признаем напредъка, въпреки да остава още работа, уточни Хан.

Северна Македония реализира историческо съглашение с Гърция, промени конституцията. Страната се трансформира в образец за помиряване и добросъседски връзки, в това число с контракта с България, и е единствената страна в района, която през днешния ден няма спор със съседите. Предприеха се дейности против корупцията, създадени бяха почтени избори, добави еврокомисарят.

Топката е в полето на Европейски Съюз, разяснява висшият представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Отчитаме незабравим прогрес в Северна Македония и Албания. Ценим достиженията в връзките на Скопие с Атина и София. Правосъдната промяна в Албания продължава и дава забележими резултати. В последната година Европейски Съюз направи големи вложения в Западните Балкани, в това число със тактиката за района и срещата в София, добави тя.

Турция остава претендент за присъединение към Европейски Съюз и основен, стратегически значим сътрудник. В интерес на жителите е да се обърне посоката на оттегляне от промените, да се приключи напрежението със съседите, изключително в Средиземно море, разясни Могерини. По нейните думи би настъпило отчаяние, изключително измежду младите в района, в случай че Европейски Съюз престане да бъде вероятност. Европейски Съюз е опция за постигането на помиряване, имаме обща отговорност измененията да се трансфорат в необратими, уточни висшият представител. По думите на Могерини през днешния ден главният мотор за разширението на Европейски Съюз са страните от Общността, чиито съседи не са в Европейски Съюз.

Хан прикани Босна и Херцеговина да излъчи ръководство, с цел да има Европейски Съюз събеседник. Той регистрира, че остават известни проблеми в Черна гора и Сърбия. По неговите думи Сърбия има потребност от основаването на благоприятни условия за правно обвързващо съглашение с Косово. Необходимо е Косово да отстрани въведените такси, с цел да възвърне разговора с Белград. Ще направя нов опит да развържем този възел. Може би през юли, въпреки да не съм сигурен, че ще успеем към този момент, посочи еврокомисарят.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР