Европейската комисия представи шест доклада за бъдещото развитие на ЕС.

...
Европейската комисия представи шест доклада за бъдещото развитие на ЕС.
Коментари Харесай

Станишев: Належащо е да формираме час по-скоро българска национална позиция за отбраната и сигурността на Европа

" Европейската комисия показа шест отчета за бъдещото развиване на Европейски Съюз. Един от тях е обвързван с защитата и сигурността. Належащо е да формираме час по-скоро българска национална позиция ". Това сподели Сергей Станишев по време на обща полемика на тематика: „ Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска защита “. " Средата на сигурност се промени фрапантно. Някои елементи от света се дестабилизираха тежко - бежански талази, неуправляем миграционен поток, терористични закани, кибер закани. Това изисква европейски отговор, тъй като НАТО не е основана за това. Променя се характера на трансатлантическото партньорство. След избора на Тръмп, Америка се затваря повече в себе си. След референдума за Брекзит, Европейски Съюз ще бъде изоставен от една страна, която постоянно е блокирала придвижванията за сигурност като твърди, че НАТО ще се погрижи. Съединени американски щати възнамеряват 10% нарастване на бюджета за сигурност. За страдание сме очевидци на нова конкуренция във въоръжаването и Европейски Съюз не може да остане и да бездейства. Колективно Европейски Съюз фактически е втори в света по разноски за защита, само че успеваемостта е 15%, което би трябвало да се промени ", изясни ръководителят на ПЕС.

" Наред с политически решения би трябвало да покажем потенциал и качества в защитата на света. Европейски Съюз ще обърне внимание на три разновидността за сигурността - съдействието на защитата, споделената сигурност и защита и обща защита и сигурност. Всички признават, че нито една от европейските страни не може да се оправи сама с рисковете в сигурността. Това важи два пъти повече за междинни и по-малки страни като България. В този развой ще се получи действителна опция да увеличим качествата си в тази сфера. Ако ние сами не покажем благоприятни условия и не модернизираме военните си сили, никой няма да ни желае в това съдействие. Трябва да потърсим опция да вземем решения, които са отлагани доста години. Трябва да търсим интеграция в новите технологии ", добави той.

" Има три инструмента за защитата, които в този момент се дефинират. Първо, непрекъснато структурираното съдействие. Юнкер го назовава " спящата хубавица на Европейски Съюз ". Около 20 страни могат да се включат. Много значимо е да не допуснем това да бъде още един кръг създаващ разделяне. Това е зле за България. Ние би трябвало да търсим включваща скица и да не бъдем изолирани. Второ, европейският охраняем фонд, за който комисията съобщи доста съществени планове. Наред с това от 2020 година по 1 милиард евро съфинансиране от разноските, които биха се създали в сходна активност от частни структури. Трети инструмент - координирания годишен налог на защитата. И последно, желая да подчертая какви би трябвало да бъдат функциите на България. Трябва да увеличим сигурността на жителите и да бъдем в ядрото на тези процеси, да бъдем основатели и мотори и да поставим старания интелектуалният ни потенциал да бъде ориентиран, с цел да има бъдеще тази промишленост ", заключи Станишев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР