Европейската комисия представи предложение за механизъм за отпускане на заеми

...
Европейската комисия представи предложение за механизъм за отпускане на заеми
Коментари Харесай

Еврокомисията и ЕИБ с общ механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор

Европейската комисия показа предложение за механизъм за разпределяне на заеми в обществения бранш по линия на механизма за обективен преход. Механизмът ще се ползва с присъединяване на Европейската капиталова банка и ще предизвиква вложенията на обществените органи, които подкрепят прехода към климатично неутрална стопанска система в интерес на районите с високо ползване на въглища и високи въглеродни излъчвания.

Той ще разполага с 1,5 милиарда евро под формата на безплатни средства от бюджета на Европейски Съюз и с до 10 милиарда евро под формата на заеми от личните запаси на Европейската капиталова банка. Механизмът ще притегли общи вложения до 25-30 милиарда евро в услуга на териториите и районите, които са най-силно наранени от прехода към климатично неутрална стопанска система, отдавайки преимущество на тези, които не разполагат с задоволителен запас да посрещнат съответните разноски.

Всички страни членки ще имат достъп до механизма в началото въз основа на национални пакети, чрез предложения за показване на оферти, само че би трябвало да дават отговор на съответни критерии - планове, които подкрепят територии, посочени в утвърден териториален проект за обективен преход; планове, които получават заем от Европейска инвестиционна банка по линия на механизма; както и планове, които не генерират задоволително доходи на пазарен принцип. От Европейска комисия показват, че плановете би трябвало също по този начин да са съобразени с изискванията на политиката на Европейска инвестиционна банка за разпределяне на заеми.

Областите на вложения включват енергийната и транспортната инфраструктура, районните отоплителни мрежи, публичния превоз, ограниченията за енергийна успеваемост и обществената инфраструктура, както и други планове, които носят директна изгода на засегнатите райони и могат да понижат социално-икономическите разноски, свързани с прехода към климатично неутрална Европа до 2050 година

Понастоящем страните членки приготвят териториалните проекти за обективен преход, които ще бъдат показани на Европейската комисия за утвърждение. Те ще обезпечат рамката за подкрепяне по линия на трите стълба на Механизма за обективен преход: фонда за обективен преход, който ще дава безплатни средства, специфичната скица в границите на InvestEU, предопределена да притегли частно финансиране, и механизма за разпределяне на заеми в обществения бранш, за който се отнася актуалното предложение.

По-нататъшни стъпки

Днешното предложение ще бъде обект на договаряния с Европейския парламент и Съвета предвид на бързото му приемане. Очаква се първите предложения за показване на планове да бъдат отправени след приемането и влизането в действие на механизма за разпределяне на заеми в обществения бранш и одобряването на териториалните проекти за обективен преход. Преди първата покана ще би трябвало да бъде подписано административно съглашение с Европейската капиталова банка, с цел да се дефинират редът и изискванията за използване на механизма.

"Днес изпълняваме обещанието си за финансова поддръжка на по-необлагодетелстваните райони в прехода им към климатично по-неутрална стопанска система. Механизмът за разпределяне на заеми цели да насърчи обществените вложения, които могат да оказват помощ на екологичния преход в тези елементи на Европа, които са с по-високи въглеродни излъчвания и които са изправени пред по-големи социално-икономически провокации. Става дума за вложения, които другояче не биха се осъществили. Призовавам страните членки и Европейския парламент да одобрят предлагането ни дружно с Фонда за обективен преход в удостоверение на напъните ни да подсигуряваме една по-екологична и поустойчива европейска стопанска система ", уточни Валдис Домбровскис , изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората.

Предложението разяснява и заместник-председателят на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова , наблягайки, че банката се ангажира до 2025 година да задели минимум 50 % от финансирането си за дейности в региона на климата и за екологична резистентност и до края на годината да приведе цялото си финансиране в сходство с задачите на Парижкото съглашение. "Предложеният механизъм за обективен преход, който Европейска инвестиционна банка възнамерява да поддържа финансово, ще има съществена роля за гарантиране, че прекосяването на стопанските системи ни към въглеродна индиферентност ще облагодетелства всички и разноските няма да бъдат непропорционални за обособените райони. Това е демонстрация на европейска взаимност и подхожда на задачите на политиката на доближаване — разгръщането на капацитета на всеки район за реализиране на подобен витален стандарт и богатство в целия Европейски съюз “, сподели тя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР