Европейската комисия представи днес мерки за по-безопасни превози, по-малко замърсяващи

...
Европейската комисия представи днес мерки за по-безопасни превози, по-малко замърсяващи
Коментари Харесай

Еврокомисията представи цели за по-безопасни превози

Европейската комисия показа през днешния ден ограничения за по-безопасни транспорти, по-малко замърсяващи транспортни средства и по-напреднали софтуерни решения. Предложението включва ограничения за сигурността на транспортните средства и пътищата, първите стандарти за излъчванията на въглероден двуокис от тежкотоварни транспортни средства, стратегически проект за деяние в региона на създаването и производството на батерии в Европа и ориентирана към бъдещето тактика за обвързвано и автоматизирано придвижване, добавя Европейска комисия.

Безопасно придвижване

Въпреки че от 2001 година жертвите на пътни катастрофи са намалели на половина, предходната година 25 300 души изгубиха живота си по пътищата на Европейски Съюз, а още 135 000 бяха тежко ранени. Комисията предлага новопроизведените транспортни средства да бъдат снабдени с усъвършенствани средства за сигурност, да вземем за пример със системи за спешно прекъсване и поддържане на придвижването в определената пътна лента или системи за засичане на пешеходци или велосипедисти. Комисията подкрепя страните в Европейски Съюз при установяването на рисковите пътни сектори и по-доброто ориентиране на средствата за техния градеж. Така биха могли да бъдат избавени съвсем 10 500 човешки живота и да се избегнат близо 60 000 тежки пострадвания до 2030 година, което ще способства за дълготрайната цел на Европейски Съюз до 2050 година броят на починалите и тежко ранените в Европейски Съюз да бъде съвсем нула.

Чистота на придвижването

През 2025 година междинните излъчвания на въглероден двуокис от нови камиони ще би трябвало да бъдат с 15 на 100 по-ниски по отношение на 2019 година. Като ориентировъчна цел за 2030 година се предлага понижаване от минимум 30 на 100 спрямо 2019 година. Тези цели са съгласувани с обещанията, поети от Европейски Съюз в границите на Парижкото съглашение, и ще разрешат на сдруженията за транспорт да спестят обилни средства с помощта на пониженото ползване на гориво (25 000 евро за пет години). Комисията обезпечава благоприятни условия за планиране на по-аеродинамични камиони и усъвършенства етикетирането на гуми.

Свързано и автоматизирано придвижване

Все повече коли и други транспортни средства са снабдени със системи за подкрепяне на лидера, а навлизането на изцяло самостоятелни транспортни средства е въпрос на време. Целта на тактиката, препоръчана през днешния ден, е Европа да се трансформира в международен лидер в региона на системите за изцяло автоматизирано и обвързвано придвижване. Тя е ориентирана към в допълнение съдействие сред участниците в пътното придвижване, което би могло да донесе големи изгоди за цялостната система на напредване. Превозите ще станат по-сигурни, по-чисти, по-евтини и по-достъпни за възрастните и хората с понижена пъргавина. Комисията предлага да се сътвори напълно цифрова среда за продан на информация в товарните транспорти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР