Европейската комисия представи днес доклад, в който се отчита, че

...
Европейската комисия представи днес доклад, в който се отчита, че
Коментари Харесай

ЕК: Европейският съюз е намалил зависимостта си от вноса на горива

Европейската комисия показа през днешния ден отчет, в който се регистрира, че Европейски Съюз е понижил зависимостта си от вноса на горива и е нараснал доста производството на възобновима сила.

За предходната година вносът от Русия на изкопаеми горива е стеснен в допълнение, като са отпаднали доставките на въглища, вносът на нефт е редуциран до 10 на 100 от довоенните количества, а при газа понижението е на половина и се чака да доближи 2/3 за тази година. Същевременно търсенето на газ в Европейски Съюз е спаднало с 18 на 100 спрямо предходните пет години.

Газовите складове в Европейски Съюз са запълнени до 95-98 нас 100 от размера, а въглеродното замърсяване е спаднало с три % за година и с 32,5 на 100 по отношение на данните от 1990 година. Вече 39 на 100 от създаваното в Европейски Съюз електричество се добива от възобновима сила, демонстрират данните в отчета. Допълва се, че за една година делът на силата, създавана от слънчева светлина, е с 45 на 100 повече от 2021 година, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Комисията през днешния ден предложи страните от Европейски Съюз в допълнение да ускорят издаването на разрешителни за разгръщането на мощности за произвеждане на възобновима сила. Европейска комисия показва подготвеност да окаже помощ при определянето на условията за присъединяване в търговете, свързани с това произвеждане. Предвижда се комисията да обезпечи средства за повишение на производството на ток от вятър и за разширение на европейската електропреносна мрежа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР