Европейската комисия предложи пълна забрана на някои пластмасови продукти за

...
Европейската комисия предложи пълна забрана на някои пластмасови продукти за
Коментари Харесай

ЕС обяви война на пластмасите, забранява множество продукти

Европейската комисия предложи цялостна възбрана на някои пластмасови артикули за еднократна приложимост и ограничения за фрапантно понижаване на потреблението на други в следващия опит за понижаване на въглеродните излъчвания и отпадъците, които замърсяват моретата и океаните.

Забраната ще важи за пластмасови клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони . Държавите членки също ще бъдат принудени да понижат използването на пластмасови кутии за храни и чаши за питиета , като забранят тяхното гратис разпространяване.

 Европейска страна не разрешава клечките за уши
Европейска страна не разрешава клечките за уши

Те замърсяват природата и постоянно са смъртоносни за нейните жители

За да влезе в действие, възбраната би трябвало да бъде утвърдена от държавните управления на страните членки и Европейския парламент, оповестява Bloomberg.

" Пластмасата може да бъде фантастична, само че би трябвало да я използваме по-отговорно. Днешните оферти ще оказват помощ на бизнеса и потребителите да се придвижат към устойчиви други възможности ", съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Юрки Катайнен в изказване.

 Англия готви възбрана за пластмасовите сламки
Англия готви възбрана за пластмасовите сламки

Властите имат проект за ограничение на отпадъците от пластмаса

Мерките идват, защото Европейски Съюз се стреми да завладее водачеството в основаването на устойчиви артикули, пазар на стойност 2.5 трлн. евро, съгласно Unilever.

Тъй като има пластмаси, на които евентуално ще са нужни 1000 години, с цел да се разградят , Европейски Съюз предлага на фирмите да основат системи за повторна приложимост като депозитни схеми за възобновяване, с цел да се подсигурява устойчиво доставяне с висококачествени материали.

 Първа в света Франция забрани пластмасовите чинии и чаши
Първа в света Франция забрани пластмасовите чинии и чаши

Срокът за осъществяване на мярката е 2020 година

Според предлагането на Комисията страните членки ще би трябвало да съберат 90% от пластмасовите бутилки за питиета за еднократна приложимост до 2025 година , до момента в който продуктите, включващи салфетки, мокри кърпички и балони, ще имат стандартизирано етикетиране, посочващо метода на тяхното изхвърляне и въздействието им върху околната среда.

Производителите също ще би трябвало да се възползват от разноските за ръководство на отпадъците и да посочат по какъв начин ще се изхвърлят отпадъците, " негативното влияние върху околната среда на продукта и съществуването на пластмаси в продуктите ".

Предложената инструкция има за цел да спести на потребителите 6.5 милиарда евро и излъчвания от 3.4 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид, съгласно Комисията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР