Европейската комисия предложи нова политика на ЕС за киберотбрана, която

...
Европейската комисия предложи нова политика на ЕС за киберотбрана, която
Коментари Харесай

ЕС предлага съвместна киберзащита срещу руските хакерски атаки

Европейската комисия предложи нова политика на Европейски Съюз за киберотбрана, която да помогне на страните в съюза да работят по-добре дружно.

В нов документ Европейска комисия и службата за външни работи приканват държавните управления да основат структури за съгласуване на политиките в региона на киберотбраната.

Подобни структури са Координационен център за киберотбрана на Европейски Съюз, Конференция на киберкомандващите на Европейски Съюз, мрежа от военни екипи за реагиране при компютърни произшествия (milCERT) и взаимни учения, съобщи „ Политико “.

" Средата за сигурност в Европа се промени трагично ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи.

" Трябва да приспособяваме отбранителните си политики към тази нова среда. "

Политиката за киберотбрана е част от по-широк пакет за сигурност и защита. Той включва и ограничения за възстановяване на военната подвижност на Европа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също прикани за вложение на повече средства и организация в киберзащитата на съдружниците, съобщи Анадолската организация.

В тирада на конференция на НАТО в Италия Столтенберг съобщи: " Тази година евроатлантическата сигурност беше разтърсена от войната на (руския) президент (Владимир) Путин против демократична и суверенна Украйна. "

" Част от експанзията на Русия е невидима война в киберпространството... Киберпространството е непрекъснато оспорвано пространство. А границата сред мира, рецесията и спора е размита ", сподели Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че хакерските атаки могат да задействат член 5 на НАТО, който гласи, че офанзивата против един съдружник е офанзива против всички.

" Заплахата от киберпространството е действителна и тя нараства. Ето за какво нашето заричане за киберзащита е толкоз значимо ", сподели той.

" Затова приканвам съдружниците да се ангажират още веднъж с киберотбрана. С повече вложения. Повече експертни знания. И засилено съдействие. Това е жизненоважна част от нашата групова защита. И всички ние сме дружно в това ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР