Европейската комисия предложи днес временни правила за допълнително улесняване на

...
Европейската комисия предложи днес временни правила за допълнително улесняване на
Коментари Харесай

ЕК предлага да се улесни допълнително производството на възобновяемата енергия

Европейската комисия предложи през днешния ден краткотрайни правила за в допълнение улеснение на производството на възобновима сила като мярка за ускорение на откъсването на Европейски Съюз от зависимостта от вноса на съветски енергоносители.

Комисията предлага производството на възобновима сила да бъде възприемано като активност от висок публичен интерес. Това допуска нови разрешителни да се издават по опростена оценка във връзка с изключенията от законодателството на Европейски Съюз за околната среда. Внасят се разяснения за приложението на разпоредбите за птиците и местообитанията, с цел да отпаднат пречките при издаването на разрешителните за някои планове за възобновима сила.

Предоставянето на доста по-бързи разрешителни процедури за използването на слънчева сила ще даде подтик на слагането на панели, изключително при постройките, добавя комисията. Предлага се разрешителните за слънчеви панели да се издават в период до един месец, като до тогава би трябвало да се обезпечи и свързване към мрежата, в случай че панелите са сложени на постройка.

Според комисията е належащо да има опция за бързо възобновяване на разрешителните за средства за производството на възобновима сила в период до шест месеца. Европейска комисия планува също ускорени процедури за издаване на разрешителни за въвеждането на термопомпи в период до три месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР