Европейската комисия предложи днес промяна в правилата, по които се

...
Европейската комисия предложи днес промяна в правилата, по които се
Коментари Харесай

Променят начина за изчислявяне на глобите при нарушение на европейското законодателство

Европейската комисия предложи през днешния ден смяна в разпоредбите, по които се пресмятат санкциите по наказателни процедури против страни от Европейски Съюз за нарушаване на общностното право. Размерът на санкциите се предлага от Европейска комисия и предстои на одобряване от Съда на Европейски Съюз, в случай че съдът реши, че наказателната процедура е основателна.

Предлага се отсега нататък размерът на санкцията да бъде привързан не с " тежестта " на страна от Европейски Съюз в Съвета, а съгласно броя на нейните евродепутати. В Съвета всяка страна има " тежест ", избрана съгласно броя на нейното население.

При изчисляването на препоръчаната санкция, с изключение на тежестта на нарушаването и продължителността му, Европейска комисия регистрира икономическото състояние на съответната страна и нейната " институционална тежест ", разяснява комисията. Досега тя използваше в изчисленията си данните за брутния вътрешен артикул (БВП) на страната от Европейски Съюз и " тежестта " й в Съвета. Европейска комисия намира за належащо " тежестта " да бъде изчислявана друго - съгласно броя на евродепутатите. Изчисляваните по този метод суми няма да водят до неоснователни разлики сред страните в Европейски Съюз и ще останат допустимо най-близки до сумите, определяни по досегашния метод на пресмятане, които са съразмерни и задоволително възпиращи, разяснява Европейска комисия.

Глобите по наказателните процедури се състоят от еднократно платима сума - за самото нарушаване, и от дневна санкция - за продължение на нарушаването след решението на Съда на Европейски Съюз. Комисията предлага на Съда размера на санкциите, а съдиите вземат окончателното решение. Съдът на Европейски Съюз всекидневно дефинира по-ниски от предлаганите от Европейска комисия санкции, се отбелязва в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР