Европейската комисия предложи днес да продължи работата за съгласуване на

...
Европейската комисия предложи днес да продължи работата за съгласуване на
Коментари Харесай

Изплатени са 6 млн. пенсии на хора, живеещи в друга държава

Европейската комисия предложи през днешния ден да продължи работата за координиране на цифровите системи за обществена сигурност в Европейски Съюз. Определят се дейности за по-бърз и по-опростен онлайн достъп до услугите за обществена сигурност, с цел да отпадне бюрокрацията за жителите и сдруженията, се отбелязва в известие на Европейска комисия.
 
Очаква се измененията да доведат до ускорено признание и даване на възможни компенсации. Националните институции, доставчиците на здравно обслужване и инспекциите по труда към момента срещат компликации при достъпа и обмена на данни поради незадоволителна съгласуемост сред националните системи, разяснява комисията.

Засега се вършат разноски, да вземем за пример при издаването и инспекцията на документите за права на компенсации. Европейска комисия приканва страните в Европейски Съюз да побързат с въвеждането на електронен достъп до съответните данни и общата система да проработи до края на идната година. Комисията чака да продължи работата по основаването на европейски портфейли за цифрова идентичност - издаването на цифрови версии на документи за права, като да вземем за пример Европейската здравноосигурителна карта. За задачата Европейска комисия планува да обезпечи финансиране от общия бюджет.

Повече българи взимат пенсия за работа в чужбина

Предложението ще бъде разисквано от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. Комисията отбелязва, че жителите на Европейски Съюз имат право да пътуват, работят и живеят в друга страна от Европейски Съюз. По данни на Европейска комисия през 2021 година общо 16 милиона души от Европейски Съюз и Швейцария са живели или работили в друга страна от Общността. Европейските правила пазят социалноосигурителните права на хората, когато се движат в Европа, да вземем за пример правата на здравни грижи, фамилни компенсации и пенсии.
 istock istock
През 2021 година към 235 милиона души в Европа са имали Европейска здравноосигурителна карта, която им е помогнала да получат непредвидена и неотложна здравна помощ при престой в чужбина.

Били са изплатени шест милиона пенсии на пенсионери, които обитават в друга страна. Националните администрации са получили 3,6 милиона претенции да дават доказателство за обществено обезпечаване по трансгранични случаи. Държавите в Европейски Съюз са разгледали по-бързо 16,5 милиона свързани със обществената сигурност случая на жители, които пътуват, живеят, учат или работят в друга страна от Европейски Съюз от 2019 година насам.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР