Европейската комисия предлага субсидиите, отпускани от правителства извън ЕС, да

...
Европейската комисия предлага субсидиите, отпускани от правителства извън ЕС, да
Коментари Харесай

ЕК предлага да се проверяват субсидиите, отпускани от правителства извън ЕС

Европейската комисия предлага дотациите, отпускани от държавни управления отвън Европейски Съюз, да бъдат проверявани, както тези, предоставени от европейските страни. Тази мярка е насочена срещу опциите за деформиране на европейския пазар. 

От Комисията считат, че защото разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията, публичните поръчки и опциите за комерсиална отбрана не се ползват за задгранични дотации, техните получатели получават незаслужено преимущество при придобиване на сдружения от Общността, присъединяване в европейски публични поръчки или осъществяване на други търговски действия на единния пазар.

От Европейска комисия прецизират, че такива задгранични дотации могат да бъдат заеми с нулева рента и друго финансиране, неограничени държавни гаранции, съглашения с нулев налог или директна финансова поддръжка. Според дипломатически източници, става дума най-много за Китай.  

Предложеният правилник планува въвеждането на три инструмента - осведомителен режим за инспекция на сливания с финансова поддръжка от държавно управление отвън Европейски Съюз, където оборотът на добитото сдружение е 500 милиона евро или повече, а задграничната поддръжка е най-малко 50 милиона евро; осведомителен режим за инспекции при присъединяване в публични поръчки с планирана стойност над 250 милиона евро, където е обезпечена поддръжка от държавно управление отвън ЕС; инструмент за инспекция на всички други обстановки на пазара и по-малки сливания и публични поръчки по своя самодейност.

Предложението предстои на утвърждение от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР