Европейската комисия потвърди днес, че е изпратила писмо до българския

...
Европейската комисия потвърди днес, че е изпратила писмо до българския
Коментари Харесай

Европейската комисия за Булгаргаз: Ще предприемем действия, ако има нарушения

Европейската комисия удостовери през днешния ден, че е изпратила писмо до българския газов оператор " Булгаргаз " във връзка със съглашението му с турската газова компания " Боташ " във връзка със подозрения за нарушение на европейските правила за защита на конкуренцията.

Говорител на Европейската комисия сподели през днешния ден, че в случай че се открият нарушавания, Брюксел няма да се поколебае да предприеме съответните дейности.

" Това, което можем да потвърдим, е, че сме изпратили писмо с искане за повече информация. Европейската комисия следи от близко случая и сме във връзка със съответните управляващи и съответните заинтригувани страни. Нашата роля е да осигурим съотвествие с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар. В случай на индикации за несъотвествие, в това число допустимо нарушение на европейските антитръстови правила, Европейска комисия няма да се поколебае да предприеме съответните дейности ”, сподели Леа Зубер от Европейската комисия.

Комисията заяви още, че разисква с българските управляващи и въвеждането на новата такса върху преноса на съветски газ, която провокира неодобрение в някои страни като Сърбия и Унгария.

" Ние вършим оценка и обсъждаме с българските управляващи тази неотдавна въведена мярка. Мога да прибавя, че политиката на Европейски Съюз за глобите против Русия е основана и призната от целия Европейски Съюз в самото началото на съветската експанзия против Украйна. Европа би трябвало да остане обединена в поддръжката си за Украйна ", сподели Олоф Гил от Европейска комисия.

Унгарското държавно управление още веднъж разкритикува през днешния ден " неочакваното нарастване на таксите за пренос на газ от страна на България " и го дефинира като неприятелски ход, който опонира на законите на Европейски Съюз, които пазят енергийната сигурност на Унгария. Според Будапеща София нарушава правилото на енергийна взаимност, залегнал в договорите на Европейски Съюз.

Евродепутати от ръководещата в Унгария партия на Виктор Орбан ФИДЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което акцентират, че с дейностите си България подкопава и правото на страните да дефинират своя енергиен микс. В писмото си те акцентират, че ще защитят суверенитета на Унгария против враждебните дейности на България със или без помощта на Европейската комисия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР