Европейската комисия поиска от Фейсбук до две седмици да отговори

...
Европейската комисия поиска от Фейсбук до две седмици да отговори
Коментари Харесай

Брюксел даде две седмици на Фейсбук да отговори за теча на данни

Европейската комисия изиска от Facebook до две седмици да отговори на въпросите, сложени от абсурда с " Кембридж аналитика ", с цел да стане ясно дали персонални данни на европейски жители са били наранени, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция във вторник.

Комисията желае също по този начин американската обществена мрежа да я осведоми за ограниченията, които планува, с цел да не се повтори сходен скандал в бъдеще, написа еврокомисарката по въпросите на правораздаването Вера Юрова в писмо до основния изпълнителен шеф на Facebook Шерил Сандбърг. В него Юрова предизвестява, че абсурдът с потреблението на персонални данни, намиращи се във Facebook, от компанията " Кембридж аналитика ", заплашва демокрацията и подкопава доверието в социално-медийния колос, показва ДПА.

Еврокомисарката отбелязва, че досегашният отговор на Facebook на абсурда не разсейва нейните опасения и упорства обществената мрежа " да направи повече в отговор на обвиняванията за широкомащабна корист с персонални данни, с цел да си върне доверието на потребителите на мрежата и да извърши отговорностите си пред обществото ".

Междувременно Ройтерс заяви, че шефът на Facebook Марк Зукърбърг е решил да не дава отговор персонално на въпроси от английските депутати по отношение на това по какъв начин персоналните данни на милиони консуматори са попаднали в ръцете на " Кембридж аналитика ". Вместо това той е решил да изпрати в английския парламент основния си софтуерен шеф Майк Шрьопфер или основния си шеф по продуктите на компанията Крис Кокс с аргумента, че те били по-компетентни да отговорят на депутатските въпроси.

В отговор шефът на парламентарната комисия по дигитализацията, медиите, културата и спорта настоя, че депутатите въпреки всичко желаят да чуят самия Зукърбърг и ще прегледат опцията да му задават въпроси по видеовръзка.

Миналата седмица Зукърбърг се извини за грешките на Facebook и даде обещание строги ограничения за ограничение на достъпа до персонална информация. Скандалът докара до срив на цените на акциите на обществената медия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР