Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и

...
Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и
Коментари Харесай

ЕК си гарантира още 1,8 милиарда дози от ваксината на „Пфайзер”

Европейската комисия подписа трети контракт с фармацевтичните сдружения BioNTech и Pfizer. С него се резервират спомагателни 1,8 милиарда дози от името на всички страни — членки на Европейски Съюз, за интервала от края на 2021 година до 2023 година Той ще даде опция за закупуване на 900 милиона дози от сегашната ваксина и от ваксина, приспособена към разновидностите, с опция за закупуване на спомагателни 900 милиона дози, предадоха от пресслужбата на Европейска комисия.

В контракта е включено условие производството на ваксини да е основано в Европейски Съюз и главните съставни елементи на имунизацията да са с генезис от Европейски Съюз. Посочено е също по този начин, че доставките за Европейски Съюз са обезпечени още през цялото време на снабдяването през 2022 година Благодарение на добре откритото съдействие с сдруженията по актуалните контракти и на въведените механизми навременните доставки на дозите са обезпечени. Засилена е опцията страните членки да препродават или да подаряват дози на нуждаещи се страни отвън Европейски Съюз или посредством механизма COVAX, с което се способства за световен и обективен достъп до имунизацията на всички места по света. С този нов контракт ще се укрепи потенциалът на Европейски Съюз за произвеждане на ваксини, като по този метод ще се даде опция за обслужване на други пазари в целия свят.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: С нашия автограф новият контракт е към този момент в действие и това е добра вест за битката, която водим в дълготраен проект за отбрана на европейските жители против вируса и неговите разновидности! Производството и доставките в Европейски Съюз на до 1,8 милиарда дози са обезпечени. При евентуалните контракти с други производители ще следваме същия модел, действайки в интерес на всички.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, уточни: Трябва да бъдем крачка напред по отношение на вируса. Това значи да имаме достъп до приспособени ваксини, с цел да се защитим от опасността на разновидностите на вируса, и до подсилващи дози ваксина, с цел да удължим имунитета, както и да защитим по-младите хора от нашето население. С приоритет насочваме вниманието си към потвърдилите своята стойност технологии, каквито са имунизациите с иРНК, само че резервираме и други благоприятни условия. Изминалите месеци ясно демонстрираха нуждата от достъп до необятен портфейл от ваксини и разнообразни технологии, както и от надеждни сътрудници. Като се има поради, че темповете на имунизиране се форсират с всеки ден и работата по ефикасни лечебни средства се ускорява, можем да гледаме напред с повече оптимизъм и убеденост.

Днешният контракт с обединяването BioNTech-Pfizer обогатява необятния портфейл от ваксини, които ще се създават в Европа, дружно с към този момент подписаните контракти с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna, както и със самото BioNTech/Pfizer. Комисията издаде позволение за търговия при избрани условия с имунизациите, създадени от BioNTech и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Този диверсифициран портфейл от ваксини подсигурява на Европа достъп до задоволителен брой дози за ваксиниране на цялото население, в това число против разновидностите на вирусите.

BioNTech е немско сдружение, работещо дружно с сдружението Pfizer от Съединени американски щати по създаването на ваксина на основата на осведомителната РНК (иРНК), която играе съществена роля в биологията, прехвърляйки указания от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. Във ваксина на основата на иРНК тези инструкции вършат безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло употребява за създаване на имунен отговор за попречване на болестта или за битка с него.

Комисията реши да продължи да поддържа тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, на употребяваната технология, на опита на сдруженията в създаването на ваксини и на индустриалния им потенциал за доставяне на целия Европейски Съюз. Комисията също по този начин ще добави този контракт с други контракти за ваксини, учредени на други технологии, като по този метод ще продължи възприетия още през цялото време сполучлив метод за портфейл от ваксини.

Контекст

На 17 юни Европейската комисия показа Европейска тактика за ускорение на създаването, производството и въвеждането в приложимост на ефикасни и безвредни ваксини против COVID-19. В подмяна на правото да закупи избран брой дози ваксина в даден период Комисията финансира част от първичните разноски на производителите на ваксини под формата на предварителни съглашения за покупка.

С оглед на актуалните и на нови по-устойчиви на ваксини разновидности на SARS-CoV-2 Комисията и страните членки водят договаряния за нови съглашения с сдружения, които към този момент вземат участие в портфейла на Европейски Съюз с ваксини, като това ще разреши бързо закупуване на приспособени ваксини в задоволителни количества за усилване и удължение на имунитета. За закупуването на нови ваксини страните членки могат да употребяват пакета REACT-EU — една от най-мащабните стратегии в границите на новия инструмент Next Generation EU, с която се не престават и уголемяват ограниченията за реакция при рецесии и за превъзмогване на последствията от рецесията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР