Европейската комисия подбра списък от 11 нови проекта, които ще

...
Европейската комисия подбра списък от 11 нови проекта, които ще
Коментари Харесай

ЕК увеличава финансирането за научни изследвания за борба с коронавируса и мутациите

Европейската комисия подбра лист от 11 нови плана, които ще бъдат финансирани с общо 120 млн. евро от „ Хоризонт Европа “, най-голямата европейска стратегия за научни проучвания и нововъведения (2021—2027 г.), с цел да се поддържат незабавни проучвания по отношение на ковид и неговите разновидности. Това финансиране е част от необятен набор от научноизследователски и иновационни дейности за битка с ковид и способства за цялостните старания на Комисията за попречване, ограничение и реагиране на въздействието на ковид и неговите разновидности в сходство с новия европейски проект за подготвеност в региона на биологичната отбрана „ Инкубаторът HERA “. В 11-те плана от листата вземат участие 312 научноизследователски екипа от 40 страни, включително 38 участници от 23 страни отвън Европейски Съюз.

По този мотив комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел съобщи: „ Европейският съюз подхваща решителни дейности за превъзмогване на рецесията с ковид. Днес активизираме още научноизследователски сили, с цел да отговорим на провокациите и заканите, свързани с разновидностите на ковид. Като подкрепяме тези нови планове и укрепваме и отваряме съответните научноизследователски инфраструктури, ние продължаваме да се борим с тази пандемия и покачваме готовността си за възможни бъдещи закани. “

Голяма част от плановете ще поддържат клинични изпитвания на нови лекувания и ваксини, както и създаването на широкомащабни кохортни проучвания по отношение на ковид и на мрежи, излизащи отвън границите на Европа, като по този метод ще се заздравят връзките с европейските начинания. Други планове ще засилят и разширят достъпа до научноизследователските инфраструктури, които дават услуги или са нужни за обмена на данни, експертен опит и научноизследователски запаси сред откривателите, с цел да се основат условия за проучвания за справяне с ковид и неговите разновидности. Тези инфраструктури включват някои към този момент настоящи, като да вземем за пример Европейската платформа за данни за COVID-19 и Европейските научноизследователски структури в региона на науките за живота.

Успелите консорциуми ще си сътрудничат с други подобаващи начинания и планове на национално, районно и интернационално ниво, с цел да се усилят оптимално потребните взаимоотношения и взаимното допълнение и да се избегне дублирането на научноизследователските старания. Те ще допринесат за построяването на Европейския орган за подготвеност и реакция при изключителни здравни обстановки (HERA), който ще обезпечи на Европейски Съюз опция да планува и да се оправя по-добре с бъдещи пандемии.

През февруари ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен разгласи началото на европейски проект за за подготвеност в региона на биологичната отбрана — „ Инкубаторът HERA “, чиято цел е да приготви Европа за нараснала опасност от разновидности на ковид. „ Инкубаторът HERA “ ще сплоти науката, индустрията и обществените органи и ще активизира всички налични запаси, с цел да може Европа да отговори на това предизвикателство.

През април Комисията разгласи новите предложения за незабавни научни проучвания на разновидности на ковид, като началният бюджет на тези предложения беше 123 млн. евро, мобилизирани в границите на първото незабавно финансиране по линия на програмата „ Хоризонт Европа “. Въпреки че финансирането за тези 11 плана зависи от окончателното решение на Комисията и подписването на съглашения за разпределяне на безплатни средства по програмата „ Хоризонт Европа “ в околните месеци, научноизследователските екипи към този момент могат да стартират своята работа.

Комисията е отпред в подкрепянето на научни проучвания и нововъведения и в координирането на европейските и световните научноизследователски старания, в това число подготвеността за пандемии. Тя пое ангажимент за 1,4 милиарда евро за самодейността „ Глобални дейности против ковид “, от които 1 милиарда евро идват от „ Хоризонт 2020 “ — предходната стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения (2014—2020 г.). Новите планове ще добавят плановете за битка с пандемията, финансирани по-рано посредством „ Хоризонт 2020 “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР