Европейската комисия оценява въведените от България транзитни такси за Сърбия

...
Европейската комисия оценява въведените от България транзитни такси за Сърбия
Коментари Харесай

ЕК оценява и обсъжда с България новите транзитни такси за Сърбия и Унгария за руски природен газ

Европейската комисия прави оценка въведените от България директни такси за Сърбия и Унгария за съветски природен газ, сподели представителят на Европейската комисия Улоф Гил, представен от БНР.

" Ние оценяваме и обсъждаме с българските управляващи тези неотдавна въведени ограничения. Мога да прибавя, че политиката на наказания към Русия е обрисувана, преразгледана и призната на равнище Европейски Съюз, както е от началото на съветската експанзия против Украйна. И Европейски Съюз би трябвало да остане обединен в поддръжката си за Украйна, " разяснява еврокомисарят.

Решението на българските управляващи беше оповестено в Държавен вестник предишния петък и оскъпява природния газ за Сърбия и Унгария с 20 лв. на мегаватчас. Премиерът Николай Денков съобщи, че България има цялостното право да наложи тази такса. А финансовият министър Асен Василев призна, че задачата на мярката е да се понижат облагите на " Газпром ".

Белград и Будапеща реагираха остро и обявиха, че решението на българските управляващи е враждебно и ще получи подобаващ отговор.

По-рано през днешния ден от Европейската комисия също по този начин потвърдиха, че са поискали информация от България за договорката на " Булгаргаз " с турската компания " Боташ " и че няма да се поколебаят да подхващат ограничения, в случай че се откри нарушаване.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР