Европейската комисия отпусна 300 милиона евро под формата на спешна

...
Европейската комисия отпусна 300 милиона евро под формата на спешна
Коментари Харесай

ЕС отпусна €300 милиона под формата на спешна макрофинансова помощ за Украйна

Европейската комисия отпусна 300 милиона евро под формата на незабавна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна. Отпускането на средства беше ускорено, с цел да се подкрепи укрепването на макроикономическата непоклатимост на Украйна в подтекста на непровокираното и голословно навлизане от страна на Русия.

Това е първичната част от първия транш в размер на 600 милиона евро по линия на новия пакет за изключителна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро. Очаква се идната седмица да се извършат спомагателни заплащания в размер на 300 милиона евро. Помощта съставлява съответна проява на безрезервната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна. Плащането се прави след бързото приемане на предлагането на Комисията от Съвета и Европейския парламент за даване на незабавна макрофинансова помощ на Украйна. Останалите средства (600 милиона евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в сходство с Меморандума за съгласие, подписан от Европейски Съюз и Украйна.

Успоредно с осъществяването на програмата за незабавна МФП Комисията приготвя спомагателна стратегия за МФП за по-нататъшна поддръжка на Украйна в дълготраен проект, както разгласи ръководителят Фон дер Лайен в края на януари. Същевременно Комисията работи на всички фронтове за оказване на поддръжка на Украйна. Това включва както филантропична помощ, по този начин и помощ в региона на гражданската отбрана. На 1 март ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен разгласи минимум 500 милиона евро в допълнение финансиране от Европейски Съюз за дейности в отговор на филантропичните последствия от рецесията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР