Европейската комисия одобри безвъзмездна подкрепа от около 2.3 млрд. лв.

...
Европейската комисия одобри безвъзмездна подкрепа от около 2.3 млрд. лв.
Коментари Харесай

Европа отпуска 2.3 млрд. лв. за въглищните райони у нас

Европейската комисия утвърди безплатна поддръжка от към 2.3 милиарда лева по Фонда за обективен преход по Програма " Развитие на районите " 2021-2027. Парите се отпускат за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник и за прилежащи към Стара Загора общини. Сега приоритет на държавното управление е утвърдените средства да стигнат най-бързо, ефикасно и транспарантно до районите. Очаква се да се запазят и разкрият над 15 000 работни места, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.
Прочетете още
Подпомагането е обезпечено, откакто са направени и предадени от държавното управление териториалните проекти за обективен преход, които след спомагателни договаряния са финализирани в планувания по европейското законодателство период.

" Около 190 млн. лева за трите района бяха към този момент изгубени, заради безучастие по тези проекти през втората половина на 2022 година, макар направените планове. Плановете бяха създадени в ускорени темпове, в разговор със заинтригуваните лица, в това число обществените сътрудници, операторите на мини и горивни съоръжения и необятната общност в засегнатите райони ", означават от Министерски съвет.

Плановете отразяват настоящите капиталови планове на операторите при работа на пазарен принцип без ограничавания от страна на страната и дават опция на районите и хората да се оправят със обществените, трудовите, икономическите и екологичните въздействия на прехода. Те дават отговор на задачите на Европейския съюз (ЕС) в региона на енергетиката и климата за 2030 година, в това число за реализиране на неутрална във връзка с климата стопанска система на Съюза до 2050 година въз основа на Парижкото съглашение.

Средствата по проектите ще се употребяват през идващите шест години за възстановяване на минните терени за индустриални потребности, за поддръжка за служащите, за ограничения за енергийна успеваемост с фокус върху уязвими семейства, за насърчаване на индустриални паркове и зони, развиване на произвеждане на съставни елементи и електрическа енергия от възобновими източници и за поддръжка за диверсифицирането на стопанската система посредством нови предприятия. В район Стара Загора ще бъдат подкрепяни и вложения на огромни предприятия, като прелиминарен интерес досега е деклариран от повече от 20 компании.

От Министерски съвет твърдят, че прозрачността на процедурите ще бъде гарантирана чрез включването на заинтригуваните лица в районни под-комитети за наблюдаване на програмата, а финансова поддръжка по плановете ще се отпуска след детайлна експертна оценка, която ще е част от отворени конкурентни процедури.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР