Европейската комисия одобри българска схема в размер на 15,3 милиона

...
Европейската комисия одобри българска схема в размер на 15,3 милиона
Коментари Харесай

ЕК одобри 15,3 млн. евро подкрепа за родния туризъм

Европейската комисия утвърди българска скица в размер на 15,3 милиона евро в поддръжка на туристическия бранш. Помощта ще бъде под формата на директни безплатни средства и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година. Стъпка в вярната посока, тъй като през последните две години туризмът съвсем не работи, разяснява пред БНР Стоян Маринов, учител в Икономически университет – Варна. Спадът на оборотите и приходите в бранша през предходната година е 70 % по отношение на 2019. За 2021 е 50 на 100 по отношение на 2019. Заради ковид–пандемията към този момент има преориентиране на фрагменти от туризма към другите браншове на стопанската система. Ако рецесията продължи банкрутите и преструктурирането на бизнеса ще са неизбежни. Стоян Маринов е оптимист, че това неприятно състояние няма да продължи още две години.

" Според мен към този момент за тези разпродажби на хотели информацията ми се коства много поизкривена и пресилена, само че нищо чудно да се стигне и до там. Благодарение ненапълно и на тези помощи, с помощта на това, че в този момент морските хотели са сезонни и не работят, множеството съумяват да се опазят. Но в случай че продължава тази рецесия и няма спомагателни подпомагания от страна на страната, несъмнено много туристически бизнеси ще приключат. "
Зимните курорти започнаха обичайно сезона, разяснява Стоян Маринов. Снегът е задоволително. Природата е благосклонна към бизнеса.

" За страдание виждате какво се случва с противоепидемичните ограничения. Непрекъснато спорна информация. Лошото е, че решения се вземат от през днешния ден за на следващия ден. Говорихме на разнообразни конгреси, че би трябвало да има един порядъчен гратисен интервал при смяна на рестриктивните мерки и ограниченията, с цел да може бизнесът да реагира съответно. Промяна на ограниченията от през днешния ден за на следващия ден ще е пагубна за зимните курорти. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР