Европейската комисия очаква реалният брутен вътрешен продукт в България да

...
Европейската комисия очаква реалният брутен вътрешен продукт в България да
Коментари Харесай

Еврокомисията очаква икономиката на България да нарасне с 1.4% през 2023 г.

Европейската комисия чака действителният БВП в България да нарасне с 1.4% през 2023 година и с 2.5% през 2024 година Пътят на стопанската система се чака да зависи значително от взаимоотношението сред динамичността на заплатите и цените, се показва в.

Краткосрочните индикатори и данните за инфлацията допускат, че тя ще понижава последователно през прогнозния небосвод, защото повишаването на услугите ще се резервира. В изискванията на сгънат пазар на труда се чака заплатите да продължат да порастват мощно и да поддържат потреблението на семействата.
Бързото повишаване на износа през 2022 година е било подкрепено от опцията за облекчаване на дефицита на доставки на храни, метали и други материални артикули, породен наред с другото от нападателната война на Русия против Украйна, показва Еврокомисията.

Прогнозите са, че растежът на износа ще се забави доста през 2023 година, като се има поради, че факторите за по-нататъшно увеличение на експортния пазарен дял са били значително изчерпани през 2022 година

През 2024 година се чака износът да нарасне в сходство с външното търсене.

Повишеното асимилиране на средства от Европейски Съюз се чака да подкрепи съвкупните вложения както през 2023 година, по този начин и през 2024 година

Потенциалните забавяния в осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност обаче съставляват риск за растежа на вложенията съгласно Брюксел. Като цяло се чака инфлацията да се забави от 13% през 2022 година до 7.8% през 2023 година заради по-ниските цени на силата.
През 2024 година общата инфлация се чака да се забави в допълнение до 4%, защото динамичността на цените на храните отслабва.

Очаква се инфлацията на цените на услугите да се резервира през прогнозния небосвод.

Въпреки високата инфлация икономическата интензивност е траяла да се уголемява през 2022 година, подкрепена от постоянен напредък на износа и от нараствания на заплатите и обществените прехвърляния, които са компенсирали възходящите потребителски цени.

Все отново растежът на частното ползване се е забавил през първата половина на годината, защото инфлацията е набрала скорост.

 Потребителите не считат, че е време да се пести Потребителите не считат, че е време да се пести

Въпреки това се допуска, че потребителското търсене се е засилило през втората половина на 2022 година заради продължаващия напредък на разполагаемия приход, комбиниран с известно закъснение на динамичността на месечната инфлация.

Тенденцията на спад в вложенията в главен капитал, която стартира през 2021 година, се е запазила и през 2022 година Нарастващите цени на капиталовите артикули както в строителството, по този начин и в оборудването евентуално са потиснали новите вложения.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР