Европейската комисия обяви нови мерки, целящи да направят по-прозрачни политическите

...
Европейската комисия обяви нови мерки, целящи да направят по-прозрачни политическите
Коментари Харесай

Брюксел с мерки за по-прозрачни политически онлайн реклами

Европейската комисия разгласи нови ограничения, целящи да създадат по-прозрачни политическите онлайн реклами.

Плановете имат за цел да принудят онлайн платформите, като Фейсбук, ясно да отбелязват платената политическа реклама или ще бъдат глобявани, съобщи Евронюз.

Според Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, която показа предложенията в четвъртък, онлайн рекламите се трансформират в " безконтролна конкуренция на мръсни способи ".

" След като този закон бъде признат, потребителите ще могат ясно да разграничават рекламите от органичното наличие, тъй като платеното наличие ще бъде ясно обозначено ", съобщи Йоурова пред кореспонденти. " Гражданите ще могат да знаят за какво виждат дадена реклама, кой е платил за нея и какви данни са употребявани за таргетирането ѝ. "

Големите софтуерни компании ще би трябвало да разкрият какви данни са били употребявани и да се въздържат от потреблението на чувствителни данни за таргетиране на хора с политически реклами.

Някои подлагат на критика самодейността като рисков ход, който ще сътвори " европейско министерство на истината ", само че за Дору Франтеску от Votewatch Europe това е неоправдана паника.

" Не се предлага никакъв съответен механизъм, който да заплашва свободата на словото ", сподели Франтеску пред Евронюз. " Мисля, че в последна сметка ще се получи някакъв мек механизъм, меко взаимно контролиране сред управляващите и платформите, с цел да се подсигурява, че наличието не е подвеждащо, не е манипулативно и е транспарантно във връзка с това кой го е разгласил. "

Правилата за политически реклами би трябвало да бъдат утвърдени от Европейския парламент и от Съвета и евентуално ще влязат в действие до 2024 година

Според Европейската комисия проектът е част от по-широкообхватни ограничения против софтуерните колоси за отбрана на демокрацията и идва единствено няколко седмици откакто информаторът на Фейсбук Франсис Хоугън насочи нови обвинявания в злоупотреби.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР