Европейската комисия обяви днес, че ще предяви иск пред Съда

...
Европейската комисия обяви днес, че ще предяви иск пред Съда
Коментари Харесай

ЕК съди България за опасните железници, шефове на БДЖ хвърлиха оставки


Европейската комисия разгласи през днешния ден, че ще предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България за това, че страната ни не е осигурила вярното транспониране и използване на законодателството на Европейски Съюз за сигурността на железопътния превоз (Директива 2004/49/ЕС).

Директивата изисква от страните членки да основат проверяващ орган, който в своята организация, юридическа конструкция и при вземането на решения е самостоятелен от железопътните предприятия, шефа на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа, разпределящ инфраструктурен потенциал и нотифицирания орган, както и от всяка страна, чиито ползи биха могли да са в несъгласие със дилемите, предоставени на проверяващия орган.

В това отношение България не е осигурила цялостното транспониране и използване на директивата на национално ниво. По-конкретно българското законодателство не подсигурява, че следствието на тежки железопътни катастрофи и произшествия се прави от самостоятелен проверяващ орган.

Целта на Директива 2004/49 / Европейска общност е да подсигурява развиването и подобряването на сигурността на железопътните линии в Европейски Съюз посредством хармонизиране на регулаторната конструкция в държавите-членки, като дефинира общи правила за ръководство, контролиране и контрол на железопътната сигурност и изисква във всяка държава-членка да се сътвори орган за следствие на катастрофи и произшествия. Всяка държава-членка би трябвало да подсигурява, че следствията на катастрофи и произшествия се правят от непрекъснат орган, който включва най-малко един следовател, който е в положение да извършва функционалността на отговарящ за следствието при положение на произшествие или случай, сочат от пресофиса на Европейска комисия.

Критериите за самостоятелност на проверяващия орган са строго избрани, тъй че този орган да няма връзка с другите участници в бранша. Разследващият орган следва да може независимо да взема решение дали да се извърши следствие на железопътно произшествие или случай и да дефинира обсега на следствията и процедурата, която би трябвало да се следва. Срокът за транспониране на директивата изтече на 30 април 2006 година Комисията към този момент е поискала от България да транспонира и вярно да приложи Директива 2004/49 / Европейска общност посредством стимулирано мнение през октомври 2017 година По това време България към момента не съумя да да предприеме нужните законодателни ограничения, с цел да извърши отговорностите си по тази инструкция.

По-рано през днешния ден стана ясно, че в сряда късно вечерта изпълнителният шеф на БДЖ Владимир Владимиров, основният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на Съвета на шефовете - Велик Занчев са подали оставка. Дали оставките имат връзка с днешното решение на Брюксел не е ясно.

Фак е обаче, че оставките идват, откакто при започване на ноември транспортният министър Росен Желязков назначи цялостен одит на държавните железници, като съгласно информация в медиите повода са подозрения за злоупотреби на най-високо управително равнище.

Един от най-тежките проблеми на БДЖ са отговорностите на компанията, които съгласно управлението попречват нейното модернизиране, разяснява репортерът на БНР Мила Младенова. Заради тези отговорности беше поискана европейска нотификация за държавна помощ и Еврокомисията позволи на държавното управление да подкрепи БДЖ с 224 милиона лв. безплатна помощ за довеждане докрай на промените. През юни 2018 година кредиторите на компанията запорираха сметки и оповестиха обществена продажба на постройката на улица „ Шести септември “. В последна сметка не се стигна до разпродажбата на 25 мотриси на 1200 вагона.

Най-тежките подозрения обаче бяха свързани с публичните поръчки за ремонт на локомотиви и на преносим състав. Значителни проблеми за пасажерите пък сътвори нова електронна система за издаване на билети, напомни Младенова.

Според ръководителят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев в Съвета на шефовете е имало разкол поради техническото положение на железницата, а Владимиров е изпратил отчет " до министъра и до ДАНС за това, че сигурността е под всякаква рецензия и има заплаха ". БДЖ не трябва да изпуска момента за рационализация и в случай че не заеме полагащото ѝ се мястото в транспортната скица, " това ще бъде пагубно и в действителност ще бъде края на железницата ", сподели синдикалистът по БНР.
Според ексепрти от бранша проблем е политическата интервенция и кадруване в бранша.

" 10 години се реформираше и в последна сметка нищо реформаторско не се случи с нея. За да се реформира, би трябвало да се стартира с смяна на контракта за публичен транспорт - методът по който се финансира системата би трябвало да бъде изменен. Трябва европейското право да бъде приложено в България ", разяснява по националното радио транспортният специалист Варужан Апелян.

Експертът е уверен, че министърът на превоза би трябвало " да разгласи един обществен конкурс за изпълнителни шеф и за шефове на сдруженията в БДЖ. Това ще промени политическата интервенция в сдружението. Украинските железници - на една страна отвън на Европейски Съюз, оповестиха курс и назначиха шеф от полските железници... Това е това е единственият път за избавление на България. Докато има политическа интервенция, нещата няма да бъдат по кой знае какъв брой по-различен метод ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР