Европейската комисия не се ангажира с категоричен отговор дали ядрената

...
Европейската комисия не се ангажира с категоричен отговор дали ядрената
Коментари Харесай

Енергийната реформа в ЕС се отлага за декември

Европейската комисия не се ангажира с безапелационен отговор дали нуклеарната сила и природния газ ще бъдат класифицирани като преходни горива, които могат да бъдат финансирани от зелени вложения като част от енергийния преход.

Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон съобщи след изключителна среща на енергийните министри от Европейски Съюз за ценовия скок в Люксембург във вторник, че Комисията към момента проучва мненията на своя мозъчен концерн и на специалисти и не може да планува какво решение ще бъде взето.

Комисията, само че остави нуклеарната енергетика и природния газ за по-късно. Миналата седмица ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, сподели че Европейски Съюз се нуждае от постоянни източници на сила, с цел да компенсира съмненията на енергийните цени и да реализира зеления преход. Тя уточни нуклеарната сила и природния газ като вероятни преходни горива.

В началото на октомври и показаха, че тя ще усили енергийната самостоятелност на Европейски Съюз, защото се създава в Европейски Съюз, позволявайки понижаване на СО2 излъчванията.

Словенският енергиен министър Йермей Врътовец съобщи след срещата в Люксембург, че " доста страни считат, че нуклеарната сила може да е част от дълготрайните решения ", както и че няколко страни са поискали Комисията да даде отговор допустимо най-бързо дали я счита за чиста, само че отхвърли повече детайлности.

Енергийната промяна се отсрочва за декември

Междувременно, намесата на Германия, Дания, Ирландия и шест други европейски страни, които се оповестиха против промени на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, не разреши незабавната среща на енергийните министри да излезе с по-категорично мнение, какво би трябвало да се направи, с цел да се усили устойчивостта на Европейски Съюз против рецесии.

Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Нидерландия настояха Европейски Съюз да не бърза с измененията, защото аргументите за съмненията в цените са световни. Вместо препоръчаните от Франция и Испания промени те считат, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху ограничения за икономисване на сила и взаимно свързване на 15% от пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз до 2030 година

Испания и още няколко страни упорстват за промени в сегашната система за установяване на цената на електрическата енергия на едро, която зависи от последната електроцентрала, включена за облекчаване на общото търсене на електрическа енергия. Тъй като съгласно европейските правила централите на изкопаеми горива последни се включват при повишение на търсенето, газовите централи постоянно дефинират цената в тази система, която съгласно Испания е несправедлива, защото евтината възобновима сила се продава на същата цена като по-скъпата сила въз основата на изкопаеми горива.

Европейската комисия съобщи, че ще изследва дали пазарът на електрическа енергия в Европейски Съюз действа добре, само че няма доказателства, които да допускат, че друга система би защитила по-добре страните от скока на енергийните разноски.

В средата на ноември ще е подготвен с предварителни резултати от разбор на пазарите на газ, електричество и търговията с CO2 квоти. На базата на него Еврокомисията ще предложи до декември законодателен пакет за промени, от които ще стане ясно дали ще се избере европейски метод или всяка страна ще би трябвало да се реформира независимо.

Симсон сподели, че тогава ще станат ясни и повече детайлности по самодейността за общи поръчки за импорт на природен газ. Тя разясни, че схемата ще бъде доброволна и ще разреши на националните регулатори и на частни оператори в разнообразни страни да се сплотяват за общи поръчки, само че към момента не е решено кой ще заплаща разноските за присъединяване в поръчката, за преноса и за съхраняването на общите количества. Възможността няма да засегне правото на частни снабдители на газ да подписват дълготрайни контракти или да купуват количества на спотовите пазари, като двата типа доставки ще съществуват редом.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР