Европейската комисия казва, че мерките за облекчаване на ефектите от

...
Европейската комисия казва, че мерките за облекчаване на ефектите от
Коментари Харесай

Васил Велев: Без дългосрочно решение, помощите за бизнеса ще продължат и след април

" Европейската комисия споделя, че ограниченията за облекчение на резултатите от високите цени би трябвало да продължат колкото е належащо. Това е в известие от 8 март, тъкмо по отношение на новата обстановка. Договореността, която постигнахме (на срещата на работодатели с премиера - б.р.), е, в случай че не можем да   реализираме дълготрайно решение на казуса посредством контракти, ограниченията ще продължат колкото е належащо - освен през април.  

Това сподели пред БНР Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), във връзка с решенията от срещата на представители на работодателските организации с премиера Кирил Петков и отраслови министри.

" Програмата продължава сигурно и през април, в случай че намерим по-добро решение - то ще е през май и нататък. Ако не намерим, програмата ще продължи, до момента в който не намерим по-добро решение, както споделя Европейска комисия. А тя споделя, че на страните от Европейски Съюз им е разрешено да употребяват за задачата свръх приходите на електроцентралите . Ние имаме шанс, че миксът на нашата електрическа енергия е доста на ниска цена - 55 лева коства мегаватчас, създаден от АЕЦ, 84 лв. е създаден от НЕК. Т.е. ние имаме приблизително претеглена цена от порядъка на 150-160 лв., а на борсата е 600. Тази разлика от 150 до 600 прави една огромна облага, а с част от нея могат да бъдат обезщетени всички, без таван, и по този начин да продължава, до момента в който е строшен пазарът ", посочи той. 

Интервюто на Диана Янкулова с Васил Велев в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР