Европейската комисия изплати 1.8 милиарда евро на Румъния като авансово

...
Европейската комисия изплати 1.8 милиарда евро на Румъния като авансово
Коментари Харесай

Румъния взе аванс от 1.8 млн. евро по Плана за възстановяване

Европейската комисия изплати 1.8 милиарда евро на Румъния като предплатено финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

Това е 13% от полагащите й се безплатни средства, с което Букурещ може да стартира да извършва плановете в програмата. Румъния има право общо на 29.2 милиарда евро до 2024 година като 14.2 милиарда евро от тях са безплатни средства и 14.9 милиарда са евтини заеми. Планът й беше утвърден от Европейската комисия на 27 септември.

През идващите години Букурещ ще покахчи 3.9 милиарда евро от парите по проекта за рационализация на железопътната си инфраструктура и пазаруване на нови мотриси и вагони с нулеви излъчвания. 2.7 милиарда евро ще бъдат вложени в саниране и противоземетръсно подсилване на здания. 855 млн. евро са планувани за производството на чиста сила от възобновими източници и водород. Планът включва ограничения за биоразнообразие и запазване на околната среда, ориентирани към залесяване и основаване разсадници за 1.1 милиарда евро.

1.5 милиарда евро са заделени за електронно правораздаване и за цифровизация на администрацията, обвързвана със заетостта и обществените услуги, общественитепоръчки, киберсигурността и данъчните и митнически управляващи. С тях ще бъде построена предпазена държавна облачна инфраструктура, а 8.5 млн. румънци ще получат електронни персонални карти. Планът влага 470 млн. евро за създаване на интегрирана система за електронно опазване на здравето, свързваща над 25 хиляди снабдители на здравни услуги и създаване на системи за телемедицина. Освен това 881 милиона евро ще бъдат отделени за цифровизация на образованието, за възстановяване на цифровите педагогичен умения, просветително наличие и съоръжение. Румъния планува да вложи 2 милиарда евро от европейските пари с цел да модернизира лечебните заведения си. 3.9 милиарда евро са планувани за декарбонизация на превоза и възстановяване на пътната сигурност.

България продължава да договаря с Европейската комисия за плана на проект за 6.6 милиарда евро безплатни средства, който внесе в Брюксел на 15 октомври. Еврокомисията има два месеца да го оцени, преди да го предложи на страните членки за утвърждение. Ако те не го гласоподават до 31 декември, България няма да може да се възползва от предплатено финансиране на стратегиите и ще може да кандидатства за разпределяне на средства през идната година.

Еврокомисията би трябвало да даде зелена светлина на проектите за възобновяване още на Унгария, Полша и Швеция. Нидерландия още не е предала своя план в Брюксел. Всички останали членки към този момент са с утвърдени проекти и множеството от тях са получили предплатените си заплащания. Испания подава през ноември искане за приемане на първо постоянно заплащане по Механизма за възобновяване и резистентност, откакто взе задатъка през лятото.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР