Европейската комисия издаде днес препоръки за повишено сътрудничество между държавите

...
Европейската комисия издаде днес препоръки за повишено сътрудничество между държавите
Коментари Харесай

ЕК препоръчва мерки, които да заменят граничните проверки в Шенгенското пространство

Европейската комисия издаде през днешния ден рекомендации за нараснало съдействие сред страните от Шенгенското пространство. Препоръчва се страните да подхващат ограничения, които да заместят инспекциите по границите, въведени краткотрайно, съобщи Българска телеграфна агенция.

Mежду май и ноември 2023 година комисията е разискала въпроса с страните, въвели инспекции по границите, както и със страните, наранени от тази решения, се показва в известие на Европейска комисия. На тази основа комисията предлага страните да основат непрекъснати звена за контакт, с цел да се обезпечи координиран отговор на сериозните закани за публичния ред или вътрешната сигурност. Според комисията е належащо страните да дават задоволително благоприятни условия за обезпечаването на взаимни патрули.

Държавите следва да работят дружно с Европол, Евроюст и Фронтекс за повишение на битката с каналджийството на мигранти, да прилагат двустранните съглашения за връщането на противозаконните мигранти и да признават взаимно решенията за връщане.

Онези страни, които откриват неразрешени придвижвания на мигранти, следва да засилят полицейските инспекции в регионите по вътрешните граници, а всяко решение за наново въвеждане на гранични инспекции следва да бъде непрекъснато преразглеждано, предлага Европейска комисия. Държавите следва да употребяват непрекъснати инспекции по вътрешните граници при в изключителни случаи, като тези прoверки се чака да бъдат мобилни и да включват потребление на модерни технологии. 

В известието се разяснява, че Европейска комисия се е допитала до Австрия, Белгия, Дания, Германия, Франция, Унгария, Италия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Словения, Испания и Швейцария преди представянето на рекомендациите.

Комисията предложи и рекомендации, свързани с разпоредбите за разглеждане на молбите за леговище. Според Европейска комисия е належащо страните да изясняват по-подробно на мигрантите аргументите да бъдат прехвърляни сред обособените страни от Европейски Съюз и да наблюдават за осъществяването на решенията в тази посока, да вземем за пример със основаването на система за регистрация постъпващите в приемните центрове. Препоръчва се мигрантите да не бъдат арестувани, а да им бъдат отнемани документите за пътешестване и да се следи за физическото им наличие в тези центрове, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР