Европейската комисия иска да задължи неправителствените организации (НПО), мозъчните тръстове

...
Европейската комисия иска да задължи неправителствените организации (НПО), мозъчните тръстове
Коментари Харесай

ЕК иска лобистките групи да оповестяват финансирането си, идващо извън ЕС

Европейската комисия желае да задължи неправителствените организации (НПО), мозъчните тръстове и медийните компании да афишират източниците си на финансиране с генезис отвън Европейския съюз, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

 Промяната в законодателството е част от иден пакет от ограничения на Комисията, който би трябвало да бъде признат през идващия месец. Пакетът е наименуван " Защита на демокрацията ", заяви немският вестник " Велт ам зонтаг ".

Националният указател за бистрота е основан, с цел да показва случаите, при които организациите, като да вземем за пример бизнес асоциации, ПР организации и частни медии са финансирани от страни отвън Европейски Съюз, споделя още изданието.

Известни немски правозащитни организации, като да вземем за пример " Прозрачност без граници ", " Про Азил " (най-голямата немска Неправителствени организации, защитаваща правата на имигрантите - бел.ред.), както и групата за отбрана на природата БУНД, ще станат обект на регулации.

Проследяването на средствата от страни отвън Европейски Съюз, които имат за цел да въздействат на публичното мнение, би трябвало да бъде оповестявано, сподели за " Велт ам Зонтаг " Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия.

Йоурова, която е основател на тези промени, желае да бъде посочено, в случай че властнически режими, като тези в Русия, Китай или в Близкия Изток, въздействат на публичното мнение или на политическите решения в тяхна изгода.

" Като преглеждаме дейностите на Кремъл и други представители на трети страни, не би трябвало да бъдем наивни. Крайно време е да премахнем непознатото въздействие и да осветим сенчестото финансиране ", сподели тя.

Предложението да се усили прозрачността идва след корупционен скандал, който стана публично притежание в края на предходната година, за хипотетичното въздействие над Европейския парламент от страна на държавните управления на Катар и Мароко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР