Европейската комисия и министрите на 6 държави поеха ангажиментГражданите в

...
Европейската комисия и министрите на 6 държави поеха ангажиментГражданите в
Коментари Харесай

Западните Балкани с програма за цифровите технологии

Европейската комисия и министрите на 6 страни поеха ангажимент

Гражданите в района на Западните Балкани ще могат в цялостна степен да се възползват от преимуществата на бързото и неизбежно цифрово превръщане на света, съобщи Мария Габриел (снимка: Mariya Gabriel, Twitter)

Европейската комисия да де старт на програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани. Това стана през днешния ден на Цифровата асамблея в София.

Програмата цели да поддържа прехода на района към цифрова стопанска система и да създадат налични за всички негови жители изгодите от цифровия преход — да вземем за пример интензивен стопански напредък, повече работни места и по-добри услуги.

„ Участието в Програмата в региона на цифровите технологии ще подсигурява, че жителите разполагат с нужните умения, с цел да посрещнат потребностите на новата стопанска система, и ще спомогне за модернизацията на обществената администрация, повишението на равнището на киберсигурността, разширението на свързаността, подобряването на стопанския климат “, съобщи Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество.

Комисията и министрите от шест сътрудници от Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Бившата Югославска република Македония и Сърбия — се ангажират да:

Инвестират в широколентовата съгласуваност: По линия на Рамката за вложения в Западните Балкани (WBIF) ще бъдат отпуснати 30 милиона евро под формата на безплатни средства, предопределени за създаване на инфраструктура за широколентов достъп в района. За Албания към този момент е утвърден пакет за техническа помощ по линия на WBIF, като един от първите капиталови пакети.

Увеличават равнището на киберсигурността, доверието и цифровизирането на индустрията: Програмата ще поддържа построяването на потенциал в региона на доверието, сигурността и цифровизирането на индустрията в Западните Балкани, тъй че да се подсигурява, че всички браншове се възползват от нововъведенията в цифровите технологии.

Укрепват цифровата стопанска система и общество: Програмата в региона на цифровите технологии ще подкрепи електронното ръководство, електронните публични поръчки, а също и инструментите на електронното опазване на здравето и ще увеличи цифровите умения на жителите. Това ще бъде реализирано посредством поддръжка на ангажирането и представянето на Западните Балкани в самодейностите и събитията на Европейски Съюз.

Стимулират научноизследователската активност и нововъведенията: Програмата ще помогне да се основат национални научно-изследователски структури и да се разработят модерни цифрови инфраструктурни уреди в Западните Балкани и ще ги интегрира в нововъзникващото цифрово европейско научноизследователско пространство. Тези действия ще обезпечат образование на международно ниво за ново потомство научни служащи и инженери и ще насърчат междудисциплинарното съдействие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР