Европейската комисия финансира закупуването на нови противопожарни самолети, за да

...
Европейската комисия финансира закупуването на нови противопожарни самолети, за да
Коментари Харесай

ЕК отпуска 600 млн. евро за закупуване на противопожарни самолети


Европейската комисия финансира закупуването на нови противопожарни самолети, с цел да усили потенциала за гасене на пожари от въздуха на rescEU - стратегическия запас за реагиране при рецесии на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, заяви изпълнителният орган на блока на своя формален уеб страница.

600 млн. евро от фондовете на Европейски Съюз ще бъдат употребявани за закупуването на 12 нови самолета, които ще бъдат ситуирани в 6 държави-членки на Европейски Съюз: Хърватия, Франция, Италия, Гърция, Португалия и Испания.

Тези нови самолети ще се употребяват за гасене на пожари в целия Европейски съюз, изключително през сложните летни месеци, когато животът, домовете и поминъкът са все по-застрашени от огромни горски пожари. Те ще бъдат доставени от 2027 година, като съществуващите преходни самолети на rescEU ще работят до въвеждането в употреба на целия флот.

Съобщението идва в миг, когато комисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич взе участие през днешния ден в Загреб в церемонията по подписването на съглашението сред държавното управление на Хърватия и Канадската комерсиална корпорация за закупуване на профилирани самолети за гасене на пожари. Това, дружно с подписването на сходно съглашение от държавното управление на Гърция неотдавна, бележи значима стъпка в увеличението на потенциала за въздушно гасене на пожари в Европейски Съюз, който пази жителите на блока от бедствия.

Преди пет години Европейската комисия усъвършенства механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз и сътвори rescEU, с цел да продължи да пази жителите от бедствия и да ръководи зараждащите опасности. Изцяло финансиран от Европейски Съюз, rescEU беше основан като запас на европейския потенциал и включва флот от самолети и хеликоптери за гасене на пожари. Само през 2023 година rescEU беше разпрострат 35 пъти на обща стойност 110 млн. евро за оказване на помощ, в това число в подтекста на нападателната война на Русия против Украйна, земетресенията, които засегнаха Турция, и горските пожари в Тунис и Гърция. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР